Новосадско међу јавом и међ сном

Суперлигашки фудбалери још неколико дана биће на годишњим одморима, а онда,иза Божића, почеће са припремама за пролећни део сезоне. Исто важи и за играче новосадске Војводине,

екипе која се јесенас доказала, уз Црвену звезду и Партизан, као једна од најквалитетнијих у Србији. Упоредо с припремним периодом, почеће и зимски прелазни рок, време када ће поједини клубови настојати да се појачају, а они други, бројнији, да сачувају постојећи играчки кадар. Приче о трансферима, наравно, трају практично од завршетка јесени, а на интензитету и бомбастичности добијају у сваком новом дану. Вошини играчи и ту заузимају видно место, као жеља страних тимова и све чешће и домаћих екипа.

- Приоритет нам је да, што је могуће више, сачувамо тим из јесењег дела, прецизније - да никако не ослабимо снагу екипе - јасан је председник ФК Војводина Душан Мијић. - Наравно, постоји ту и списак фудбалера који су нам интересантни, који би били појачања за нас и већ смо ступили у разговоре са некима од њих. За сада, конкретних новина још немамо, али је чињеница да свакодневно напорно радимо и по том и по другим важним питањима и верујем да ће тај наш труд уродити плодом.

У невеселој финансијској ситуацији (карактеристичној за готово све наше клубове), Новосађани настоје да осовину тима задрже. Симптоматично је да се, ипак, готово свакодневно појављује по неко ново новосадско име које је запало за око и страним, али неретко и домаћим, еветуалним новим послодавцима. Могу ли, и на који начин, Душан Мијић и председник Надзорног одбора клуба Драгослав Вуковић са тим да се носе и изиђу на крај, питање је које заокупља пажњу. Новосадаско “међу јавом и међ’ сном”, баш као у песми великог песника Лазе Костића, трајаће таман онолико колико буде трајао и прелазни рок. Одговор који буде уследио означиће на неки начин и снагу клуба, односно могућности Воше да се одупре насртајима на њене најбоље фудбалере.

Није тајна да Александар Палочевић, момак који постаје једна од звезди трансфер-периода, жели да оде у иностранство. И на ступцима “Дневника” је, пре неколико дана, истакао да га жели белгијски Генк, али да према његовим играма нису остали равнодушни ни клубови из Турске и још неких земаља. Сада се, барем по медијима, у трку укључио и Партизан. Црвена звезда би, опет према писању појединих листова, желела да врати у своје редове Богдана Планића, за искусног Дарка Пушкарића, наводно, заинтересован је Динамо из Минска, а неименовани клуб из Грчке радо би видео у својој средини Филипа Малбашића. Није ту крај, али ово је за сада најинтересантнији део прича које се препричавају у лепом граду на Дунаву.

На другој страни, Стара дама и сама тражи освежења за своје редове, али конкретна имена њено руководство не жели да јавно обзнани. Нећемо се зато ни ми бавити жељама (али без конкретне потврде), тек ћемо констатовати да оне дефинитивно постоје. Коначни одговор сазнаћемо када се прелазни рок буде завршио и када фудбалска “неуморна плетисанка” буде завршила своје деловање.

Нови тренер Воше Драган Ивановић ће извршити прозивку 8. јануара и тада ће моћи макар да се наслути шта ће се све из перспективе Војводине током јануара и фебруара дешавати на фудбалској пијаци. У домаћим оквирима она се отвара 23. јануара и траје до 17. фебруара (у Европи - од 3. до 31. јануара) и сасвим је сигурно да ће занимљивих, реалних и нереалних, али и невероватних прича, обрта и велеобрта бити много. Војводина ће, како ствари стоје - у оба смера, бити активни учесник у њима, одмеравајући с ривалима снагу и утицај клуба, још више утицај свог великог имена.

А. Предојевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести