Одбојкашице Србије испустиле су победу против Кине

Одбојкашице Србије испустиле су победу против Кине, у мечу у коме су изабранице Зорана Терзића одлично играле три и по сета.

Србија – Кина 2:3 (25:27, 25:17, 25:20, 22:25, 9:15)

МАКАО: Хала „Макао форум“, гледалаца: 4.000, судије: Худик (Чешка), Муранака (Јапан).

СРБИЈА: Буша 24, Бракочевић 22, Живковић 2, Поповић, Малешевић, Михајловић 2, Огњеновић 1, Вељковић 5, Николић 12, Стевановић, Рашић 14, Поповић (л2), Ћебић (л1), Бошковић.

КИНА: Зињу 4, Тинг 14, Фаџу, Хијаотонг, Жингси, Чунлеи 12, Чангнинг 10, Јунли 6, Хуи 4, Зјанџу 7, Ли (л2), Зиа 4, Ни 14, Јанхан, Жан (л1).

Одбојкашице Србије испустиле су победу против Кине, у мечу у коме су изабранице Зорана Терзића одлично играле три и по сета. Потпуно промењена постава, са 5 нових играчица у односу на меч с Бразилом, била је на висини задатка током већег дела меча. Имала је Србија прилику да поведе са 1:0, али је и поред губитка сета играла одлично и стигла до вођства од 2:1 у сетовима и 13:7 у четвртом сету. Тада је дошло до пада у игри, повећао се број грешака, а Кина, светски вицешампион и победник Светског купа, успшено је искористила све поклоне.

Нема се шта замерити избраницама Зорана Терзића, које су још једном демонстрирале квалитетну одбојку, што је публика у Макау препознала у мечу против Бразила, али и против домаћина. Имала је Србија против Кине импресивних 14 блокова (осам Милене Рашић) по званичној статистици, чак пет више од изабраница Ланг Пинг, што је још један показатељ квалитета игре Србије овог виенда Гран прија.

Почетак меча обележила је равноправна борба, да би Србија повела и предност одржавала до 7:5. Кина је узвратила серијом 4:0 за вођство, када је Терзић затражио први тајм – аут. Повела је Кина са 15:9, а Србија је пришла 16:15 после серије добрих сервиса, те нешто касније с три узастопна поена прекоренула резултат и повела 18:17. Србија је наставила са добром игром и повела са 22:20 и 23:21, међутим одбрана Кинескиња била је одлична и домаће су успеле да преокрену и да поведу после драме.

Почетак другог сета личио је на први. Србија је повела 8:5. Покушавала је домаћа селекторка да нешто промени изменама, али без успеха. Захуктала машина из Србије јездила је ка изједначењу.
У трећем сету било је неизвесно до првог обавезног одмора (8:7), а после предаха, Србија је повела са 13:9. На другом техничком тајм – ауту било је 16:12 за Србију, али се Кина поново великом борбеношћу примакла на свега поен минуса (19:18). Ипак, сјајни сервиси Стефане Вељковић донели су Србији предност од 22:18, па 24:19, асом Маје Огњеновић. Веома брзо су наше девојке преокренуле и то против великог ривала.

Силовит почетак четвртог периода наговестио је да би Србија могла до коначне победе, имала је добру игру и предност од 12:7, али је домаћин појачао сервис, заиграо брже и мало по мало топио заостатак. Уследиле су и грешке наших девојака, па је победника морао да одлучи коцкарски сет.
После уводне предности Кине у петом сету, Србија је имала контру за изједначење, али је није искористила па је домаћин отишао на, испоставило се, недостижних 8:4. Тешко изгубљен четврти сет ипак је оставио последице по наш „резервни“ састав који до краја није успео да се врати резултатски, али данас има шансу да с Белгијом дође до друге победе и викенд пре краја такмичења обезбеди опстанак у Гран прију, што је био превасходни циљ.

М. Ристић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести