Осим: Балкан је најлепше место у Европи

Бивши фудбалски репрезентативац и селектор Југославије Ивица Осим добио је недавно Орден излазећег сунца у амбасади Јапана, због свега што је урадио за јапански фудбал,

као селектор и тренер.Осим је био веома омиљен међу саиграчима док је носио југословенски дрес, као и док је овављао слекторску дужност код својих изабраника и свих млађих генерација фудбалера са простора бивше СФРЈ.У интервју за Дневни Аваз истакао је да нема лепшег места у Европи од Балкана,који је преживео тешка и трагична времена.

- Шта су све људи преживели, добро је да је ико нормалан, добро је да има ико да нешто још слави. Било би ненормално да је супротно, људи би се питали шта је овима. Тешка су времена, не само код нас, видите шта се све у свету догађа. Коме је до славља када знаш да дневно погину стотине људи - рекао је Осим.

Осим сматра и да у Европи нема лепшег места од Балкана.

-  У Европи нема лепшег места од Балкана. Ја нисам себичан, нити бих желео да звучи да имам такве аспирације, треба и другима дати прилику да овде уживају, да упознају природне благодети, али требали бисмо ми да знамо да сачувамо то, а не да распродајемо. Ми најбоље живимо, тога треба бити свестан. Пола Европе дало би све да може као ми, знамо да се дружимо, да прославимо празнике, да евоцирамо успомене... Шта год да се дешава, не смемо ми између себе да се глођемо.

Бивши тренер Џеф Јунајтеда, Партизана, Жељезничара, Панатинаикоса и Штурма из Граца истиче да се због свега што се догађа прибојава катаклизме.

- Прибојавам се катаклизме, природне казне. Ово све шта се дешава и у каквом свету живимо, само од себе призива неки баксузлук. Шта ће бити с овом планетом? А лепа је, тешко да има још једна оваква. Стално је неко ишчекивање нечега, а то, онда, производи негативну енергију. Има људи који раде на очувању, да се све не заврши тако катастрофално, али мало их је. Много је више ових који призивају непогоду несагледивих последица. Бојим се да све не пукне као стакло. Нема много људи који би могли да нас сачувају.

У 2017. години жели што више мира, док на телевизији не пропушта нити једно спортско такмичење.

- Треба нам да више верујемо себи шта год да радимо, да верујемо другима, јер док год сумњаш у нешто - од тога нема ништа.Желим што више мира, да се забављамо, да не стварамо сами себи муку. Ја се увек враћам спорту. Где год је неко такмичење, ја то пратим. Врати ме у време кад сам се и сам такмичио. Јер, спорт је такмичење, гледаш шта би ти у том тренутку урадио, како би, сетиш се себе. Сетиш се да си као дете маштао, да ми је да будем Кројф или Пеле, а у томе је чар. Па преживљаваш све и с губитницима и са победницима, унесеш се у њихову улогу - казао је Осим.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести