Јубилеј Бегеја 1883 украсила успешна сезона: Лавирац Зрењанинце вратио на светску мапу

Веслачки клуб Бегеј 1883 испратио је сезону која је била у знаку великог јубилеја – најдуже спортске традиције у Зрењанину и веслачке у региону – 140 година постојања.
veslanje
Фото: Бегеј 1883 добрим резултатима прославио 140 година постојања Фото: ВК Бегеј

Чланови клуба достојно су резултатима допринели обележавању импозантне историје.

– Сезона је била успешнија од многих претходних, јер смо после више од 15 година имали представника на светском првенству – рекао је тренер ВК Бегеј 1883 Милован Антоновић. – Милош Лавирац је дебитовао на јуниорском шампионату планете. На државном смо, у односу на прошлу годину, имали више посада, а освојили смо шест медаља. Пети клуб смо у генералном пласману, као и претходне сезоне, што је добар резултат.


Обогатили ризницу

На државном првенству 2023. за Бегеј 1883 су медаље освојили: Снежана Јаковљевић, Јелена Војновић, Ивана Рашков и Зорица Станишић бронзу у сениорском скул четверцу, јуниор Милош Лавирац злато у скифу, Немања Марков, Вук Божић, Огњен Костин и Лавирац сребро у јуниорском четверцу, Ива Костин и Нађа Кикинђанин бронзу у јуниорском двојцу, пионири Урош Михајлов и Наташа Којчић бронзе у скифу.


Почетак 2023. године већ је био успешан. Лавирац је са колегама из панчевачког ВК Тамиш, ишао у Француску на масовну регату где је учествовало више од хиљаду посада и у дубл скулу са Марком Јанчикином из поменутог клуба, освојио је злато, као и са четверцем.

– То је био невероватан доживљај и за веслаче и нас тренере. Бегеј је први пут учествовао на овом такмичењу и био је то пун погодак. Гледаћемо да и убудуће идемо тамо. Дубл нам је био главни, да видимо где смо у односу на друге, а четверац јагода на шлагу и неочекивано смо били први и то доминантно – описао је ново искуство Антоновић.

Фото: Марко Јанчикин и Милош Лавирац дебитовали на СП Фото: Светско веслање

Иста дубл комбинација Јанчикин–Лавирац дебитовала је на Светском јуниорском првенству у Паризу.

– Главни циљ је био да се обезбеди место на светском. Желели смо међу најбољих 18 посада, али смо имали пех пред одлазак, у питању су били здравствени проблеми. Упркос томе, 21. место је успех и захваљујући томе Лавирац и Јанчикин су тренутно на репрезентативним припремама у Котору најбољи. Милош је после светског невероватно подигао форму јер је видео колико је још потребно да се ради за веће домете – истакао је Антоновић.

Фото: Милован Антоновић и Милош Лавирац на СП у Паризу Фото: ВК Бегеј 1883

Лавирац је сезону украсио и медаљом на Балканијади. Прошле године је дебитовао на овом такмичењу и са осмерцем Србије узео сребро, а у 2023. је у дубл скулу са Лазаром Живановићем из Смедерева освојио бронзу. Државни је јуниорски првак у скифу и вицешампион у четверцу.

– Милош је још следеће сезоне јуниор и циљ је одлазак на европско првенство у јуну, као и светско у августу које ће бити у Канади и на које ће ићи само кандидати за медаље – додао је Антоновић.

Фото: Наташа Којчић поново била на олимпијском кампу у Немачкој Фото: ВК Бегеј 1883


Репрезентативне припреме

Прошле године су Милош Лавирац и Огњен Костин били на репрезентативним припремама, а сада са селектором Александром Ивковићем у Котору ради Лавирац.

– Тамо су од 8. до 28. децембра. Ићи ће и у јануару и фебруару, а за даље ће се пратити временске прилике код нас. Добра је атмосфера на припремама и све иде по плану – рекао је Милован Антоновић.


Са Милованом у клубу ради и помоћни тренер Јелена Војновић, а радује податак да девојчица има више него икад – 11.

– Пионирка Наташа Којчић је другу годину заредом била на кампу олимпијских нада у Минхену, јер је обезбедила визу за то освајањем трећег места на изборном такмичењу, Војводина опену – рекао је Антоновић.


Легенде уз младе наде

У обележавању 140 година Бегеја, учествовао је и легендарни Милорад Станулов, освајач олимпијског сребра (Москва 1980) и бронзе (Лос Анђелес 1984).

– Наша предност је што младе има неко такав да посаветује. Станулов је испратио Лавирца и Јанчикина на светско првенство. Издвојио је време са њих двојицом, дао им неколико добрих савета, причао о тактици за сваку трку, загревању и другим детаљима. Свака му част на томе. Сврати с времена на време у клуб. Његов тренер, чувени Веселин Вучићевић долазио је сваки дан у клуб, чак и тог дана када је преминуо, пре подне је био на тренингу – описао је Милован Антоновић.

К. Бугарски  

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести