Селектор веслача сумирао прве припреме: Од подмлатка пуно очекујемо

НОВИ САД: Залет за нову сезону веслачка репрезентација Србије почела је на првим зимским припремама, одрађеним од 2. до 22. јануара у Котору.
v
Фото: Nacionalni tim u Kotoru odradio sve što je bilo planirano/Privatna arhiva

Екипа је, са селектором јуниора и кадета Александром Ивковићем и тренерима Милошем Чудићем, Стеваном Стојановићем и Милованом Антоновићем, провела три седмице на црногорском приморју.

– Одрадили смо све што смо планирали за прве зимске припреме. Имали смо две седмице веслања на води, што за јануар није баш стандардно. Урадили смо тестирања на ергометрима, уз добре резултате. Издвојило се 12-13 репрезентативаца, али имамо још пет-шест до десет кадета, који имају одличне резултате и прате их у стопу и очекујемо доста од њих – истакао је за "Дневник" Александар Ивковић.


Новосадски двојац обећава

Чланови Данубиуса из Новог Сада, сениор Б Растко Ратајац и јуниор Марко Марић, задовољили су захтеве селектора Александра Ивковића у Котору.

– Од њих очекујемо доста. Марић је прошле године био двоструки првак Балкана за кадете, а сада је прву сезону јуниор и такмичи се с годину дана старијима, али добро ради и пратићемо га, да видимо шта можемо да урадимо за Европско првенство на Бледу. Ратајац је први пут с репрезентацијом и испунио је све оно што је од њега тражено. Пружа добре резултате и повратне информације о тренингу. Свакако поред њега има још три-четири сениора Б, па ћемо гледати да направимо најбоље могуће екипе и за европски и светски шампионат – истакао је Ивковић. 


Младе наде су на добром путу да српском веслању донесу нове успехе.

– Прошле године смо имали јаку кадетску селекцију, која нам сада попуњава јуниорску. За две године, тачније 2024. имаћемо озбиљну екипу у овом узрасту и то све захваљујући кадетима који су у 2022. били најбољи на Првенству Балкана у три дисциплине. Ти момци одлично раде – истакао је Ивковић.

После првих припрема, искристалисала су се имена која ће, од 6. до 26. фебруара, такође у Котору, ићи на друге и последње у зимском периоду.

– Потом настављамо с радом у Београду до 1. априла, када је изборна регата за одлазак на Европско јуниорско првенство у Словенију, које нам је прво велико такмичење ове године. Јуниоре очекује још и Шампионат света у Француској, млађе сениоре европско и светско, док кадети имају Првенство Балкана у септембру – навео је Ивковић.


Чипак предводник

Суботички Палић имао је два представника на припремама у Црној Гори, Сергеја Чипака и Ивана Давида.

– Сергеј је наш најбољи јуниор из одличне генерације кадета прошле сезоне. Двоструки је првак Балкана и сада је носилац те групе и предводник с најозбиљнијим резултатима. Има и изузетне резултате на светском ниову, а тек је прва година јуниора. Видећемо како ће ићи даље, али ова тестирања што је сада урадио су изузетна – похвалио је селектор Александар Ивковић младог Суботичанина.


Прве репрезентативне припреме у Боки Которској одрадили су чланови новосадског Данубиуса, суботичког Палића, Зрењанина, Бегеја, Смедерева, Графичара, Црвене звезде и Тамиша из Панчева. Вредно су радили Матија Рајковић, Предраг Цветковић, Зоран Боснић, Лав Адамов, Растко Ратајац, Сегеј Чипак, Марко Марић, Лазар Живановић, Милош Лавирац, Милица Младеновић, Јован Маринковић, Огњен Добрић, Милан Цветковић, Лазар Ђурђевић, Тодор Самоуковић, Милан Стевановић, Марко Латиновић, Михајло Стојановић, Павле Стојнић, Филип Миливојевић, Лука Маричић и Марко Јанчикин.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести