Успешна сезона веслача Сергеја Чипака, двоструког првака Балкана

Када се уклопе таленат и велики рад и посвећеност, оно што једино може да проистекне из тога јесу добри резултати и напредак.
2
Фото: ВК Палић

Управо у томе се огледа ова сезона за Сергеја Чипака, 16-годишњег веслача Палића из Суботице. У завршној години у кадетској конкуренцији успео је да оствари сјајне успехе. Први пут се у дресу Србије нашао на светском првенству, али за јуниоре. У италијанском Варезеу је у дубл скулу са Матијом Рајковићем из Графичара (Београд) био девети од 27 посада. Уследио је подвиг на Балканском шампионату у Вишеграду, на ком се такмичило 400 учесника у јуниорској и кадетској конкуренцији.

Сергеј се два пута окитио најсјајнијим одличјем, као кадет. Постао је првак Балканског полуострва у скифу и четверцу скул са Марком Марићем (Данубиус 1885), Лазаром Живановићем (Смедерево) и Огњеном Добрићем (Графичар). Чипак је први пут ушао у репрезентацију 2021. када је на Балканијади био пети, а ове сезоне је отишао и више корака напред. Први је из суботичког клуба који је после више од 20 година освојио две медаље на овом шампионату.

За крај сезоне, на државном првенству узео је три медаље. Постао је првак Србије у скифу, док је са Иваном Давидом обезбедио бронзу у дубл скулу, а стигло је и прво јуниорско одличје на овом такмичењу - бронза у скифу.

- Сергеј је остварио и више него што је било планирано за ову сезону. Забележио је изванредне резултате. Одлазак на светско јуниорско првенство био је велики корак за њега, с тим да је био и две године млађи од свих. Титуле на Балканијади биле су и круна сезоне јер је то такмичење за млађе категорије практично као светски шампионат - истакао је Денис Козма, који је уз Николу Кујунџића Чипаков тренер.


Суботичани напредовали

Ове сезоне Сергеј Чипак био је једини из Палића у репрезентацији Србије, али од следеће би и то требало да се промени.

- Имамо доста потенцијала и трудићемо се да са њима наставимо квалитетно да радимо како бисмо 2023. имали још представника у националном тиму. Свакако смо ове сезоне генерално бољи него претходне, укључујући и државно првенство - рекао је Денис Козма, тренер Палића, клуба који је ове године организовао и јубиларну 60. регату на истоименом језеру.


Следеће сезоне Сергеј ће се такмичити у конкуреницији са својим вршњацима, а акценат ће и даље бити на дисциплини скиф.

- То је нама у клубу примарно, а видећемо у којим ће се комбинацијама наћи у плану савезног селектора - рекао је Козма.

Према речима тренера очекивала се успешна сезона младог Чипака, јединог који је из Палића био у репрезентацији, али зацртано је ипак премашио.

- Све се поклопило, његов таленат, спортска генетика, плус напоран рад целе сезоне и то је морало да донесе овакав скок у односу на прошлу сезону - додао је Козма.

Циљеви за 2023. су се већ искристалисали. Поред Балканијаде, Сергеј ће тежити да нађе место и други пут на светском јуниорском првенству, а и да дебитује на европском.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести