Овако се бришу трауме из прошлости

Премијерни тријмуф у квалификационој групи Д за пласма на СП против Молдавије донеоје преко потребни мир у редове наше репрезентације. Против аутсајдера је урађено оно што се и очекивало,

освојена су три бода, у не баш блиставом издању, а опет рекло би се рутински се стигло до бодова. Дошао је до изражаја индивидуални квалитет,а и искоришћене су слабости противника. Избрисан је страх да ће унапред уписани бодови одлепршати, што се у претходном период често догађало, што је велики плус за стицање самопоуздања.

- Ово је начин за брисање траума из прошлости. Видео се на старту утакмице грч који нас је спутао. Након гола ствари су дошле на своје место. Овај тријмуф нема везе са срећом, продукт је квалитета, добро припремљног сусрета. Значи, нема више губљења бодова од аутсајдера. Верујем у ове момке, прави су, биће још бољих игара - поручио је искусни селектор Славољуб Муслин.

Рађа се нови ударни тандем Тадић- Костић, видело се то и у Кишињеву.
- Нека да гол ко хоће, само да победимо и Аустрију, што сви очекују од нас и да заокружимо ова два меча са освојених шест бодова. Мислим да је ред да наставимо започети низ. Одиграли смо добро против Ирске, наставили тако против Молдавије и надам се да ће још боље бити против Аустрије – истакао је стрелац првог гола Филип Костић.

Било је промаје у дефанзиви, али назире се повратак сигурности са све бољим опорављеним Матијом Настасићем.
- Расположење је увек одличнио после победе. У почетку нисмо играли како треба, после смо се консолидовали, дали први гол и све је било много лакше. Ово је увертира за меч у недељу са Аустријом који нам је много важан. Није пресудна, али ће нам много значити за даљи ток квалификација и надам се да можемо до победе.У претходним квалификацијама смо јурили противнике, губили смо на терену и ван њега због проблема са навијачима. Увек је теже када се јури бодовна разлика, много је боље када си у врху и када контролишеш ситуацију, да све зависи од тебе. Искрено се надам да ћемо после Аустрије ми бити у таквој ситуацији – констатовао је  Настасић.

Аустрија је ремизирала са Велсом на свом терену, скаутинг је припремио Зоран Филиповић.
- Играо сам са Харником (повређен је тренутно) и Клајном, знам шта могу. Добра су екипа, пратио сам их и на ЕП у Француској и у овим квалификацијама. Треба да играмо исто као до сада, имамо самопоуздање и очекујем да победимо. Не бежимо од улоге фаворита. Позивам навијаче, верујем да ће их бити више него против Ирске јер нам ни време није ишло тада на руку. Очекујем подршку публике, стварно нам много значи, а ми ћемо све вратити на терену – поручио је Филип Костић.

Тест у Молдавији је положен, али прави испит зрелости следи у недељу на популарној Маракани против веома неугодних Аустријанаца.

З. Рангелов

Слобода у игри предуслов за добру партију

Његово фудбалско умеће никада није било спорно, али јесте учинак у дресу репрезентације. Душан Тадић је играч племенитог кова, велика драгоценост за сваку екипу. Пре само шест месеци га је са списка прецртао тадашњи селекор Ћурчић, а ас Саутемптона је тада одлучио да дигне руке од националне селекције. Срећом, доласком Муслина убирају се плодови које сервира мајстор са лоптом. Против Ираца асистенција и гол са пенала, против Молдавије још две асистенције и нови погодак. Све се врти око Душана у игри Србије.
- Имам неопходну слободу у игри, а то је предуслов да покажем оно што могу, кад је лопта у мом поседу пружам највише - каже Тадић.

У Кишињеву је покренуо екипу, сваки потез на терену био је неухватљив за одбрану домаћина.
- Јако важна утакмица. Нисмо ушли на почетку у меч како треба, Молдавија је имала иницијативу, али после првог гола све је било лакше. Знали смо када постигнемо први погодак да ће бити лакше. Било је и добрих и лоших момената у нашој игри - рекао је Тадић.

Некадашни играч Војводине преузео је диригентску палицу на терену.Префињеним осећајем за игру, бравурозним дриблинзима у служби колектива дао је максималан учинак тријумфу Србије.Асистирао је Костићу за вођство, Ивановићу после корнера за  нови погодак, на крају је и сам погодио мрежу.
- Све иде како треба, имамо одличног селектора који ће да нам исправи грешке. Задовољан сам мојом игром, две асистенције и гол, али то није толико важно, битније је да екипа побеђује. Нисам размишљао да шутнем код првог гола, видео сам Костића да иде и било је нормално да  га упослим, а тај гол нам је олакшао пут до победе - јасан је Тадић.

Нови испит чека екипу већ у недељу против Аустрије.
- Направили смо лепу увертиру, заслужили подршку са трибина против веома неугодног ривала. Ако их нападнемо на прави начин од првог минута, уз ветар публике можемо да изборимо још једну битну победу у квалификацијама. Полако се враћа култ репрезентаије - задовољан је сјајни Душан Тадић.

З. Р.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести