ПОИ Рио 2016: Перић-Ранковић и Матић освојиле сребро

Српске стонотенисерке, шампионка Борислава Перић Ранковић и бронзана Нада Матић, освојиле су сребрну медаљу екипно на Играма у Рио де Жанеиру

и тако заокружили импозантан збир медаља нашег параолимпијског тима од девет медаља: три злазне, две сребрне и четири бронзане, што Србији обезбеђује врло високу позицију у конкуренцији такмичара из 160 земаља са свих меридијана света.

- Жао ми је што у финалу нисмо прошле боље. Могле смо, јер смо имали психолошку предност у односу на Кинескиње. Нисмо то искористиле и кући се враћамо „само” са сребрном медаљом - кроз сузе је прокоментарисала Борислава Перић Ранковић.

На путу до најсјајнијег одличја нашим дамама за столом се испречио пар кинеских играчица, Би Ан Женг и Гаи Гу, фавориткиња за злато од почетка меча, с обзиром на њихов блажи степен инвалидитета. Уз честитке нашим параолимпијкама на храбро започетом мечу у игри дублова, сви комплименти за припрему и достојно репрезентовање Србије у Рију, иду и на конто чланова Стонотениског клуба Спин из Новог Сада, пре свих селектору Златку Кеслеру, председнику клуба Илији Ђурашиновићу и тренеру Лазару Куртешу. Од девет српских медаља, “Спиновци” су освојили четири: Борислава злато и у пару са бронзаном Надом сребро, док је четврта медаља, боље рећи прва коју су српски параолимпијци освојили у Бразилу, припала Митру Паликући.

- Могле смо више у финалу и зато ће остати жал за пропуштеном приликом. Ми практично нисмо имале шта да изгубимо, тога смо биле свесне и тако смо се психички и припремале за финале. Кад смо водиле 8:5 у сету, требало је само да пустимо руку. Била је то велика, велика шан са коју на жалост нисмо искористиле.Али, не смемо да будемо незадовољне. Биле смо четврти пар у свету, сада смо освојиле сребрну медаљу, напредак је очигледан - сматра Нада Матић.

Што се финалног меча у екипној конкуренцији тиче Кинескиње Би Ан Женг и Гаи Гу решиле су га победом 2:0 за златну медаљу. Најпре су добиле дубл 3:0 (11:9, 11:2, 11:9) да би потом Женг победила Бориславу истим резултатом (11:9, 11:6, 11:7).

Ј. Г.

Златко Кеслер: Планирана два, освојена четири одличја
- Када планирате једну медаљу, са погледом на две, а освојите четири тада морате да будете задовољни. Објективно, Борислава је била друга на светској листи, Нада четврта, а Митар осми...

У Рију смо „наплатили” мукотрпан рад милулих година, интензивиран у години пред Игре у Рију. Уколико има месту било каквом незадовољству тада је то „само” сребро у екипној конкуренцији. Међутим, спојене су две категорије инвалидитета, четврта и пета. Обе Кинескиње су биле у тој лакшој категорији, тако да су и биле у предности у самом старту. Али, то је питање правила и система такмичења. На нама је да у такмичењима која следе потврдимо овај велики резултат у Рију и да у олимпијском циклусу који следи до Токија покушамо да проширимо квоту на шесторо стонотенисера. Честитам Беби, Нади, Митру и Горану (Перлићу), честитам целом тиму... Хвала свима који су у стонотениској екипи препознали вредност коју смо у Рију доказали - рекао је слелектор Златко Кеслер.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести