Радоман: Сменили су ме људи који немају везе с фудбалом

У дупке испуњеном Медија центру Војводине у Новом Саду, одржана је конференција за медије коју је сазвао Мирослав Радоман, недавно смењени председник Судијске комисије Фудбалског савеза Србије.

Он је представницима медија изнео своје виђење разлога за његово одстрањивање с места првог човека судијске организације.

- Нисам овамо дошао да се браним, јер немам ни од кога, ни од чега то да чиним.  Јасно је да се у нашем фудбалу не пита струка, већ да су лични интереси свему претпостављени. Пуне 24 године сам у овом спорту, одсудио сам 180 суперлигашких утакмица, био главни арбитар на 11 вечитих дербија, делио правду на 130 међународних сусрета и судио у седам финалних утакмица Купа наше земље. Уз то, проглашен сам за најбољег судију у периоду од 1992. до 2004. године, дакле у најбременитијим временима. Сада су ме сменили људи који немају везе с фудбалом, тајно, без присуства оног којег смењују. Поносан сам на своју каријеру, као и на безброј порука подршке које сам добио од клубова и појединаца за свој рад – рекао је Радоман.

Осврћући се на узроке који с довели до његове смене, Радоман је нагласио:
- Руководство ФСС је, пре четири месеца, од мене захтевало да спречим даљи пад моралног лика судија. Договорили смо се тада о задацима који су пред нама, а у комисију смо једино Зоран Петровић и ја постављени на основу судијских каријера, док су остали чланови та места заузели на основу иницијатива клубова, регионалних савеза и слично. То не би био посебан проблем да анализатор суђења није запослен у фирми  једног од потпредседника Савеза, док је други члан високи функционер једне странке и није имао кредибилитет да буде ту. Трећи члан је човек који је пуних 20 година уништавао судијску организацију, чинивши све да се у њој ништа не мења, односно да испуњава жеље људи који су га ту и довели. Дакле, у Судијској комисији седела су двојица професионалаца, с једне и особе које су у сукобу интереса с друге стране.

Истичући да је председник ФСС пред њега ставио захтев “Желим нове Мажиће”, Радоман је нагласио да је и он имао исту жељу и циљ.
- После првог судијског елиминационог семинара почели су и први проблеми. Појавили су се тада ментори који су захтевали да се поједине судије нађу на листи, без обзира на резултате које смо добили. Истина је и то да је неколицина арбитара била коректна и да су се повукли, а остали су почели да праве невиђени притисак преко Душана Мракића. Међу заинтересованима били су и поједини клубови код којих неки од судија раде и то су сви знали. ФСС очигледно није био спреман да промени став и да ради за добробит фудбала, те с тоге не треба да чуди то што је долазило до конфликата међу нама. Бранио сам струку на утакмицама Суперлиге између Црвене звезде и Новог Пазара, односно Рада и Партизана. А онда је уследила скандалозна и дрска промена делегирања за утакмице наредног кола. Врхунац је био приликом састављања листа интернационалаца, када су заобиђени сви критеријуми како би се на њој нашло име Бојана Николића, који такав статус ничим није заслужио.

За време док је био службено у Андори Радоман је смењен.
- Скинута су сва делегирања судија, а ја сам смењен. Жао ми је једино што сам поверовао да могу да спречим даље уништавање судијске организације.Зато ми поруке подршке пуно значе, а све остало су лажи. За сваку реч коју овде изговарам спреман сам да одговарам. Жао ми је и због тога што је уз мене страдао и Зоран Петровић, човек који је судио на два светска првенства и који је испао колатерална штета.

Новинаре је занимала ситуација око делегирања Влада Глођовића из Врбаса, с помоћницима Шутуловићем и Живином, за утакмицу Младост Лучани - Војводина која се игра у недељу. Ова тројка је у међувремену промењена.

- Принцип делегирања је да не постоји судија код којег је пресудно то одакле је. Успоставили смо судијске тројке, тимове и желели смо да то постане принцип нашег рада. Поменути арбитри већ иза себе имају осам сусрета, судили су и меч Војводина - Спартак и то тада није био проблем. Сада се Младост огласила, јер су Лучани од ФСС добили терен на поклон. Правило је, то је захтевао и председник ФСС, да се валоризује рад судија, а не да примарна буде чињеница одакле је ко.Ако уз себе имате поштење, није проблем одакле долазите и ограничења те врсте не постоје.

На питање да ли има лични сукоб с Милорадом Мажићем, Радоман је одговорио:
- Мажић и Глођовић су полагали код мене у Врбасу и постали судије, па с њима немам никакав сукоб. Уосталом, нисам имао ништа против тога да ме Мажић престигне по броју одсуђених дербија. Међутм, Данило Грујић и Ненад Ђокић  се шверцују уз њега. У утакмици Чукарички - Војводина Грујић је добио слабу оцену, правивши катастрофалне грешке на штету једног клуба и зато је био склоњен. Ђокић се нашао на листи интернационалаца након што је преиначен редослед који је утврдила Судијска комисија. Због њега је с листе испао Милан Илић, рођен 1988. године, да се удовољило “златиборском клану”, који утиче на сва збивања у нашем фудбалу.

На крају Мирослав Радоман је закључио:
- Завршавам каријеру у ФСС. Имам још једну обавезу на међународној сцени, а после тога замрзнућу свој статус. Када ова елита зналаца оде из Савеза бићу спреман да поново помогнем – нагласио је Радоман.

А. Предојевић

Ко је прозвани потпредседник?

Предстанике медија занимало је о коме је Мирослав Радоман говорио када је рекао да је анализатор суђења (Милан Караџић) запослен у његовој фирми.

- Реч је о Драгану Симовићу - кратко је одоговорио Радоман.
 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести