Руси могу у Рио уз дозволу Савеза

Руски спортисти могу да учествују на Олимпијским играма, али уз посебну дозволу Међународних савеза којима припадају (ФИНА, ФИВБ и слично),

одлучено је данас на седници Извршног одбора Међународног олимпијског комитета (МОК).

То практично значи да сваки од 321 руског спортисте, колико их је пријављено за Игре у Рију мора да добије потврду да је "чист од допинга".

У образложењу одлуке наводи се да су недавни докази о "државној умешаности у прикривање допинга атлетичара исувише велике да би се остало само на казни за атлетичаре", те да је "потребна и колективна одговорност" за учињена недела.

Уједно, МОК је одлуцио да ниједан руски олимпијац који је био допингован, па одслужио казну, а сада стекао право да учествује на Играма - неће добити дозволу да наступи у Рију.

Такође, сваки руски олимпијац који добију дозволу за учешће на Играма, како се наводи, биће подвргнут "ригорозним, вантакмичарским контролома", те да ће недоступност било ког такмичара, у било ком тренутку, аутоматски значити његову дисквалификацију са Олимпијских игара.

Олимпијске игре у Рију одржаће се од 5. до 21. августа.

Председник ОКР: Руски спорт постаће чистији“
Председник Олимпијског комитета Русије (ОКР) Александар Жуков је поводом учешћа руских спортиста на Олимпијским играма 2016. изјавио да је уверен да ће у Русији наступити позитивне промене и да ће руски спорт постати, како је рекао, чистији.

Извршни одбор МОК-а донео је раније данас одлуку да не суспендује целокупну руску репрезентацију са ОИ 2016, остављајући право међународним спортским федерацијама да одреде ко моžе да наступа на Олимпијским играма, уз испуњавање бројних критеријума.

Руски спортисти који су раније имали проблема са допингом неће моћи да се такмиче у Рију.

-Да би се установила истина, Русија и ОКР су спремни да сарађују са свим међународним организацијама, комисијама Светске антидопинг агенције (ВАДА и МОК-а) у свим правцима. Желим да нагласим да се Олимпијски комитет Русије никада директно није бавио спровођењем антидопинг политике у земљи, изјавио је Жуков, преноси Спутњик.

-Још једном наглашавам да је Русија у потпуности посвећена борби против допинга са становишта ‘нулте толеранције‘. То је основни принцип ОКР у овом питању. У Русији се стално појачавају казнене мере за оне који користе допинг и оне који се баве ‘растурањем‘ забрањених лекова‘. То радимо јер смо потпуно посвећени заштити ‘чистих спортиста‘, истакао је Жуков.

 

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести