Шћепановић: Непопуларним потезима до циља

У паузи првенства у Јелен Суперлиги, искористили смо прилику да о актуелном тренутку ФК Војводина поразговарамо с председником Управног одбора новосадског клуба Зораном Шћепановићем.

Између осталог објаснио је разлоге продаје Мијата Гаћиновића и Срђана Бабића швајцарском инвестиционом фонду, зашто је смењен дојучерашњи шеф струке Зоран Марић, а дотакао се и још неких занимљивих тема.

Шта се то дешавало око продаје Гаћиновића и Бабића и под којим условима су Швајцарци стекли економска права на њих?
- Нисам хтео да се изјашњавам по том питању све док не дође до коначне реализације трансакције, баш због тога да уговор не би пропао, јер не желе сви добро Војводини рекао је Зоран Шћепановић. - У финансијској ситуацији смо да морамо да продајемо играче и поменутом фонду продали смо 75 посто економских права на Гаћиновића и Бабића за укупно 1,4 милиона евра који ће сукцесивно бити уплаћивани на рачун клуба. Сума од 800.000 евра стићи ће нам одмах, а остали део новца у месечним ратама. 

Шта је са преосталих 25 посто од укупне суме?
- Њих је продала претходна управа за суму од 168.000 евра и то је ситуација коју смо затекли. Не желим да улазим у рад људи који су пре нас водили клуб, а овом приликом додаћу да никакавих посредника у овој трансакцији није било и да никоме ништа од тог новца нисмо морали да платимо.

Каква је сада финансијска ситуација у клубу?
- За девет месеци нашег рада, вратили смо око три милиона евра дуга, а подсетићу вас да за свакодневно функционисање Војводине треба обезбедити око 150.000 евра на месечном нивоу. Вођење клуба с дуговима је романса. Морамо кроз призму реалног сагледавања проблематике да вучемо непопуларне потезе, како бисмо на крају стигли до циља, а то су здрави темељи ФК Војводина. Побрати краткорочне аплаузе публике и замаглити видике спортској јавности с још једном назови успешном сезоном, је нешто што нисмо хтели да урадимо. Морамо да се суочимо с истином и да се носимо храбро с евентуалним резултатским последицама. Војводина ће по изласку из кризе, за годину-две, доминирати српским фудбалом. Чак 13 наших првотимаца налази се ових дана у репрезентативним селекцијама и то је нешто чиме се поносимо. Овде бих посебно апострофирао фенамоеналан рад наше омладинске школе, на челу с Браниславом Новаковићем.

Ипак, сведоци смо да сте недавно сменили шефа струке Зорана Марића?
- Изузетно ценим Зорана Марића и као човека којег познајем дуго времена уназад и као врсног тренера. Сетите се, јесенас смо имали четири првенствена и пораз у Купу у низу и то је био сигнал да нешто унутар тима не ваља. Тада су у екипи још били Веселиновић, Аливодић и Полетановић, али је то био неуспешан период. На констатацију бившег тренера да му током прелазног рока нисмо обезбедили адекватна појачања, рећи ћу само то да смо, од прошлог лета, а управо на захтев струке, довели Слободана Новаковића, Секулића, и Мојсиловића, а да су уговори потписани и са омладинцима Кочовићем, Асанијем, Макарићем и Гргићем. У зимском року стигли су и Василић, Каранов, Кохија, Радовић, Рогач и Мери, а уговоре су потписали и наши клинци Ћурко, Стаменић и Десанчић. Уз све то, стипендијски уговори потписани су и са 16 још млађих момака рођених у инетрвалу од 1996. до 1998. године…

Без дуга за порез

Да ли црвено-бели из Новог Сада имају дуговања за порез, због којих им је рачун био блокиран у протеклом периоду?
- Не дугујемо држави ни динар пореза. Наш рачун није више блокиран, а у последње три године то је током пуних 817 дана био случај - објаснио је председник УО ФК Војводина.

Опширније читајте у нашем штампаном издању од 28.3.2015.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести