Шеста срећа, “Орловима” коначно злато Светске лиге

Србија – Бразил 3:0 (25:22; 25:22, 25:21)

КРАКОВ: “Таурон арена”, гледалаца: 4.580, судије: Мокри (Словачка), Зенович (Русија).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 9, Катић, Брђовић, Станковић, Ивовић 16, Јововић 1, Никић, Докић, Лубурић 10, Мајсторовић (л1), Подрашчанин 7, Росић (л2), Лисинац 8.

БРАЗИЛ: Бруно 2, Исак, Едер 3, Валас 18, Тијаго (л1), Вилијам, Серђо (л2), Липе 4, Маурицио 5, Даглас, Лукас 4, Евандро 1, Лукарели 11, Алмеида 6.

Десило се чудо, чекано готово 20 година, одбојкаши Србије освојили су Светску лигу! Млада, али искусна екипа, предвођена селектором Николом Грбићем, одиграла је врхунски турнир и у великом финалу савладала репрезентацију Бразила и то максималним резултатом.

Многе генерације, трофејније и снажније од ове коју сада Србија има, могле су само да сањају злато у Светској лиги, а освајале су сребро чак четири пута, уз три бронзе. Ова генерација прошле године је у Рио де Жанеиру освојила сребро, а сада се попела степеник више и преточила у злато сав уложени труд протеклих година.

Иако уморни, наши момци су од старта играли веома храбро, нису устукнули пред страшним Бразилом. Урош Ковачевић је цртао пријем, Јововић био луцидан, а сервис нас је служио врхунски. До половине сета је Србија често имала по два поена вишка, али су то кариоке стизале, све док од 13:13 “Орлови” нису направили серију 5:0 и крупним кораком кренули ка вођству. Ивовић је искористио контру, погрешили су Лукарели и Валас, а 18:13 донео је ас сервисом Ковачевић. Средњи блокери су били веома активни, али се ипак Бразил мало по мало примицао, али је пре свега ризиковао сервисом. Преко Лукарели је Бразил дошао до 22:20, али је то било све, прошао је Подрашчанин, а Лубурић је асом донео четири сет лопте. Трећу смо искористили, после сервис грешке Мауриција.

У наставку, после кратког егала, контром Ивовића дошла је Србија до 6:4. Лукарели нам је грешком донео 8:5 на првом обавезном одмору, а после напада Лубурића одлепили смо се на 11:7 и најавили наставак сјајне игре и велике борбе с Бразилцима. Наш ривал се покренуо блокерски и управо тим елементом вратио изједначење (12:12). Бравурама Ивовића и Лубурића, те грешком Валаса, “Орлови” су повели поново осетнијом разликом, али је већ стигла завршница сета (20:15). Добрим сервисима Бруна, пришли су Јужноамериканци на 20:18, а блоком Фелипа нешто касније и на поен мањка, али је Лубурић с два напада, Ковачевић блоком (уз две грешке Бразила), те довео Србију на великих 2:0 у сетовима и на корак од вишедеценијског сна.

Трећи сет смо поново почели добро, храбро, грешком Валаса и контром Ивовића повели смо 6:3. Пришао је одмах Бразил, вратио се на само корак за ривалом. Лисинац је асом најавио серију која је трајала до великих 16:11. Пролазио је Ивовић, блокирао Јововић, а и Бразил је грешио у правом тренутку за нашу екипу. Видевши да немају шта више да чекају, кренули су Бразилци јаче, напали сервисом и то им се исплатило на кратко. Прилазили су на свега три поена минуса, али је Лисинац изблокирао Лукарелија и донео, испоставило се, одлучујућих 20:15. Бразил је све до краја меча грешио на сервису и донео је велику радост репрезентацији Србије која је стигла до толико чеканог злата и чека на милион долара.

М. Ристић

 

МЕЧ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Французима бронза

Француска – Италија 3:0 (25:23, 25:21, 25:20)

КРАКОВ: “Таурон арена”, гледалаца: 3.430, судије: Лиу (Кина), Шабан (Египат).

ФРАНЦУСКА: Гребењиков (л1), Рузије 14, Клевено, Тоњути, Тили (л2), Енгапет 13, Ле Ру 6, Линел, Пужол 5, Ле Гоф 6, Далмеида, Марешал 10, Лафит, Росар.

ИТАЛИЈА: Сотиле, Ветори 1, Хуанторена 6, Ђанели 5, Росини (л2), Маруоти, Зајцев 8, Ланца 3, Бути, Ћестер, Колачи (л1), Пиано 7, Бирарели 5, Антонов 4.

Французи су потврдили улогу фаворита и у мечу за бронзу максималним резултатом савладали Италијане који су на финалном турниру забележили свега једну победу. Иако су ограли веома добро, Италијани нису успели да искористе све поклоне Француза који су у свом препознатљивом стилу дошли до нове медаље, после прошлогодишњег злата.

 

Грбић: Играли смо се

После пребогате играчке каријере, Никола Грбић је први пут до злата у Светској лиги дошао као селектор. Његови савети пре меча максимално су покренули нашу репрезентацију.

- Рекао сам играчима пре меча да буду опуштени, да оставе притисак у свлачионици и да се играју на терену. Рекао сам им да је ово финале и да пруже све што имају јер је част играти меч за злато са Бразилом. Нисмо очекивали максималну победу, не сећам се да је неко победио Бразил 3:0 и то у финалу, па је победа утолико вреднија. Нећу да причам о очекивањима јер сам селектор тек другу годину, али види се све што смо до сада урадили – истакао је Грбић по завршетку меча.

 

Марко Ивовић најбољи играч

Наш примач сервиса Марко Ивовић проглашен је заједно са Рузијеом за најбољег крајњег нападача. Најбољи блокери су Бразилац Маурицио и наш Срећко Лисинац. Француз Гребењиков је најбољи либеро, Италијан Ђанели најбољи дизач, а Бразилац Валас најбољи коректор. Сви они добили су награду од 10.000 долара. Најбољи играч турнира је Марко Ивовић и за то звање добио је још 30.000 долара.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести