Сомборке се вратиле у елиту

У Каћу је завршено 22. екипно првенство Војводине за жене. Учествовало је 12 екипа са око 40 шахисткиња из целе Покрајине. Турнир је отворио и присутне поздравио председник ШСВ доц. др Мирослав Копања,

а на затварању такмичења награде најбољима је уручио члан Извршног одбора ШСВ ФИДЕ мајстор Јосип Декић. Судијски пар су чинили Михајло Савић и Драгољуб Рацић, који су беспрекорно обавили свој посао.

Према очекивању, највећи фаворит Сомборски шаховски клуб је изборио повратак у Прву лигу. Заслужено су биле убедљиво прве изузетно талентоване сестре Гајчин – Јасмина и Марина, уз Симану Матковић и Мађарицу Мелинду Гоцо. Доказ томе је и скоро 100-процентни фишеровски учинак и по таблама. Наиме, Марина Гајчин је уписала свих пет победа, њена сестра Јасмина 3 победе из 3 партије, Симана 2 из 2, док је Мађарица Гоцо имала само један реми против изванредне Томин Ксеније, која је наступала за екипу Омладинца из Нових Бановаца.

Следеће године Сомборци славе 95 година постојања клуба, по чему је један од најстаријих на овим просторима, са изузетно богатом и успешно традицијом. Још у старој Југославији Сомборци су у неколико наврата наступали у Првој лиги, а шахисткиње су се овогодишњим успехом после годину дана паузе вратиле у највиши ранг такмичења. За пример је и чињеница да клуб има све погоне, од пионирског до ветеранског, као и богат клупски живот дословно свим данима у недељи, са много различитих турнира, од аматерских категорних до озбиљнијих рејтингованих, па и до међународних турнира највишег нивоа, на којима су наступали својевремено водећи светски играчи: Тиман, Бељавски, Гуљко, Рибли, а од наших Предраг Николић, Милан Матуловић, Драшко Велимировић и многи други.

Друго место је, као и прошле године, освојила екипа Сенте, предвођена Маријом Шокловачки, која је у свом клубу у вишеструкој улози – тренер, капитен и по потреби и играч. Уз њену ћерку Милу Шокловачки, као и младу Невену Хорват као појачање ове врло добре екипе, Сенћанке су до сребрне медаље дошле са четири победе, уз један пораз и то од победника.

Бронзану медаљу освојила је екипа Краљице из Петроварадина, у саставу Данијела Петровић, Исидора Гаковић и Марица Миловановић. У трећем колу ове младе даме су покушале да победе Сенту, што им није пошло за руком, па су у директном дуелу за треће место савладале Бановце Дунав, за које наступају две мајке и њихове ћерке – Јасна и Ана Шакотић и Јелена и Марија Станковић. А да су Бановчанке поново активирале познату шахисткињу Галину Азарић, која такође већ дужи низ година живи у Бановцима, као и њену ћерку Соњу био би то трилинг мајки и ћерки и сигуран напад екипе Бановци Дунав на прву лигу. Овако је очигледно умор оставио траг на ову младу и веома перспективну екипу из Срема, која је у веома неизвесном мечу против Сомборског ШК, где су партије ушле у четврти сат игре, на крају попустила пред налетом искуснијих и уигранијих ривалки.

Прошлогодишња бронзана екипа Омладинца из Нових Бановаца овог пута је морала да се задовољи четвртим местом, будући да су у последњем колу, које је директно одлучивало о медаљама, изгубиле од Сенћанки. Ипак, екипа је појачана одличном Томин Ксенијом и искусном Миром Савић, тако да ће заједно са стандардно добром Јасмином Миливојевић и Станиславом Недељковић догодине равноправно конкурисати за Прву лигу са осталим екипама.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести