Србија дочекала своје олимпијске хероје

Више десетина хиљада грађана окупило се испред Дома Народне скупштине како би поздравили освајаче медаља на Олимпијским играма

у Рио де Жанеиру. Никакво чудо, с обзиром да су српски спортисти освојили осам одличја у Бразилу, по два злата и бронзе, те четири сребра, што је најбољи учинак нашег олимпијског тима на једним играма!

Хероји нације су ступали на балкон Народне скупштине, а први громогласан аплауз је добио рвач Давор Штефанек.

- Ово је други пут да сам дочекан овде, после 2014. када сам постао првак света. Нешто сам обећао тада на балкону, да се видимо опет после Рија. То сам испунио, али и ви. Желим да честитам свим српским олимпијцима на медаљама, видимо се у Токију, тада шта буде, биће. Живела Србија!” рекао је Штефанек.

Ништа мање одушевљене у публици нису изазвали ватерполисти  Прлаиновић, Митровић, Мандић, Душко и Гојко Пијетловић, Филиповић, Ћук, Никић, С Митровић, Алексић, Мандић, Јакшић и Ранђеловић, предвођени селектором Дејаном Савићем.

- Будите поносни на ово што стоји на овој бини. Ја сам најпоноснији човек на свету што могу да будем капитен оваквој репрезентацији и део овог тима. Хвала вам још једном -  по ко зна који пут током дана се обратио капитен ватерполиста Гоцић који је испраћен узвицима: „Освојили сте све„.

Бином су дефиловали и наши сребрни веслачи, одбојкашице, кошакраши, теквондисткиња Ивана Богдановић, бронзана атлетска дива Ивана Шпановић и праве херионе, кошаркашице Србије које су такође освојиле бронзу.

Спектакуларно вече у Београду закључено је незваничном химном наших спортиста, песмом „Играј и победи” реп групе ТХЦ, а потом новим интонирањем државне химне „Боже правде”.

Златни ватерполисти, сребрне одбојкашице, сребрни кошаркаши, сребрни кајакаши и бронзане кошаркашице - сви они слетели су истим авионом у Београд, на аеродром „Никола Тесла”. Тијана Богдановић стигла је раније и имала посебан дочек.

- Не бих хтео да скрећем мојим резултатима пажњу са историјских успеха мојих колега, којима честитам свима и који су нас остале сигурно мотивисали да узмемо медаљу у будућности - рекао је скромно наш бацач кугле Асмир Колашинац и онда се догодила прилика да докаже да заиста то и мисли.

Наиме, у тренутку када је говорио ове речи Аеродромом „Никола Тесла” проломио се врисак и аплауз, било је јасно ко се појавио – Тијана Богдановић.

Асмир, у складу онога што је и поручио, само је одмахнуо руком и скромно се померио у страну, пуштајући да камера забележи најмлађег освајача олимпијске медаље у историји Србије – 18-годишњу Тијану, сребрну у теквондоу.

Авионом из Париза, с којим није било проблема и кашњења, у Београд су нешто после 13 часова дошли такмичари у индивидуалним спористима, Тијана Богдановић, Милица Мандић, Асмир Колашинац, Михаил Дудаш, Амела Терзић... Уплакана, након што је добила букет ружа у облику слова „Т”, Тијана је рекла:

- Велика је част ово замене, нисам очекивала - покушавала је да повеже мисли и сабере осећања девојка, која ће за неколико дана морати да се врати у школске клупе!- Ух, сад је време за славље, школа почиње 1. септембра, тек ћу тада размишљати о томе - искрено је рекла такмичарка, која је према многим оценама доживела велику неправду у финалу у којој јој је, и због грешки организатора, одузето злато.

О томе је говорио њен тренер Драган Јовић, који је у Лондону 2012. од Милице Мандић учинио првог женског освајача олимпијске медаље за самосталну Србију, златне, а четири године касније од тинејyерке умало направио још једну златну олимпијку.

- Велики је резултат остварен, направили смо континуитет у освајању медаља, иако остаје жал што нисмо могли озбиљније да се жалимо на одлуку судија у Тијанином финалу, јер ниједна од 11 камера није забележила у исто време и сат и пад Корејке. Тако су наши захтеви одбијени, па чак и то да добијемо било какав одговор, јер би према правилима уследила дисквалификација Корејке и Тијана би добила злато. Добили смо касније признања, са разних страна, али правила су таква, слично као што је било са Чавићем у Пекингу. Свима је било јасно да је стигао први, али је злато припало Фелпсу – рекао је Јовић.

Два сата након атлетичара и теквондисткиња  стигли су златни ватерполисти, сребрне одбојкашице, сребрни кошаркаши, сребрни кајакаши и бронзане кошаркашице Србије. Воденим топовима дочекан је боинг 737 пун олимпијских медаља када се закотрљао на писту београдског аеродрома. Тим почасним чином обележен је почетак великог славља поводом успеха српских спортиста на Олимпијским играма у Рију.

Аеродромска зграда била је премала да у њу стану сви навијачи који су желели да поздраве српске шампионе. Било је ту застава, торти, па и један транспарент посвећен одбојкашици Јовани Стевановић, ћерки бившег фудбалера Горана Стевановића - „Јована, сијаш као злато”.

Прва је изашла капитенка кошаркашке репрезентације Милица Дабовић, која се овом медаљом опрашта од националног тима.

- Тек за неколико месеци бићемо свесне шта смо урадиле. Сви певамо и сви се радујемо и плачемо једнако. Све за једну, једна за све. Тако је било и на терену. Уживамо у томе и то нас је и довело довде. Нисмо одустајале ни једног тренутка - рекла је Милица.

 

Општи врисак уследио је када је изашао тренер олимпијских шампиона. Дејану Савићу одмах су у загрљај скочили син и ћерка, али селектор ватерполиста није желео да се задржава и даје изјаву, већ је пожурио у салу „Београд” на конференцију за медије. Остали капитени и тренери освајача медаља такође су кренули за њим, тако да није било прилике за сусрет са навијачима.

Први је лед пробио новајлија Никола Јокић, а за њим су кренули остали кошаркаши, који су поздрављени овацијама.

- Као да смо не знам шта урадили за нацију. Ми нисмо могли толико да знамо из Рија, али сада по повратку осећамо како је то. Погледајте цела Србија је уз нас и хвала им на томе - рекао је Јокић.

Један од најзанимљивијих поклича на аеродорому био је упућен Милану Мачвану: „Да ли мирно спаваш Дуренте?”

- Ми још увек нисмо свесни колики смо успех направили. Још увек сабирамо утиске. Овај дочек ће нам то показати - рекао је Мачван.

Одбојкашица Стефана Вељковић није могла да суздржи сузе.

- Ја стварно нисам очекивала ово. Сузе ми крећу. Не знам шта да кажем. Мени је сад драже овде. Ово је било прелепо искуство за нас, ја сам претходно учествовала у Пекингу и Лондону, али ово су ми најлепше олимпијске игре - рекла је Стефана, која је у Рију била у друштву свог дечка Мирослава Радуљице.

С. Р.

Фото: Танјуг и ФоНет

 

Ивана Шпановић: Годинама иста тортура

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић се огласила поводом критика због њене изјаве о подршци државе српским спортистима. Репрезентативка наше земље у скоку у даљ, која је освојила бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рију, љутито је реаговала на коментаре који су на друштвеним мрежама стизали последњих дана.“Годинама иста тортура и прича, само зато што не знате ни да прочитате вест“, написала је Ивана Шпановић на Твитеру.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести