Суперлига: Возови пролазе, Европа све даље

Иако су најављивали да ће учинити све не би ли најзад славили овог пролећа и први пут освојили сва три бода, фудбалери Војводине погнутих глава напустили су Омладински стадион на београдској Карабурми.

ОФК Београд био је бољи за један гол, дочекавши своју шансу у 71. минуту, када је, после смушене и лоше поставке фудбалера у црвено-белим дресовима, Вук Мартиновић сместио лопту у мрежу гола који је бранио Никола Перић. После тог, испоставиће се - преломног тренутка, покушао је тим тренера Ненада Лалатовића да спаси што се спасити може, али није успео да материјализује иницијативу и шансе које је створио. Последњи звиждук судије Николића из Крагујевца “романтичари” су дочекали високо уздигнутих руку, јер су освојили важне бодове у борби за опстанак, док су играчи Војводине морали да признају први пролећни пораз, осми укупно у текућем првенству, и помире се с чињеницом да се после 27 одиграних кола налазе на тек седмом месту првенствене табеле.

- Просто је немогуће шта све промашујемо и то да не можемо да постигнемо гол ни буквално с пола метра - рекао је на конференцији за медије, помало и резигнирано, Ненад Лалатовић. - После тога уследила је нова казна и гол ОФК Београда, којем честитам на победи. Војводина мора и може да игра боље и биће тако у наставку првенства. На Карабурми смо имали шансе које смо створили кроз игру, није нам их нико од горе поклонио, али нисмо имали среће у реализацији, односно Бабић, Трујић, Ашћерић, Малбашић и Антић их нису претворили у гол. Војводина је велики клуб и мора да игра боље.

Настављајући анализу утакмице с ОФК Београдом, шеф стручног штаба Новосађана је додао:
- Војводина се у последње две-три године ослањала само на игру Миће Иванића, а он више није ту и неки други играчи морају да науче како да праве игру. Ожеговић нас је изненада напустио, а у тиму имамо пуно нових играча који су стигли месец дана пред почетак првенства и треба нам времена да се коцкице сложе.

Утисак је да, уз слагање с аргументом да црвено-бели стварају, али не користе прилике, игра Војводине није на нивоу који би јој могао донети боља остварења. Ни на Омладинском стадиону нису Новосађани били тим који је играо у складу с реномеом који има у српском фудбалу и то је оно што брине све нстрпљивије навијаче црвено-белих. Нон-стоп се истиче у први план чињеница да је пласман у Европу једини циљ који новосадски суперлигаш пред сосбом има, а она, Европа, све је даље од њих. Наравно, има још довољно простора да се пропуштено исправи, али је све јасније и то да се неке ствари у игри и понашању првотимаца морају променити из корена. Онако како “стара дама” из Новог Сада изгледа овог пролећа на терену, све је јасније да европски возови пролазе кроз највећи војвођански град, а да их клуб стар преко читавог века не стиже и пропушта. Још је један утисак који се све више намеће, а то је да тим игра летаргично и да је потребно да неко, претпостављамо управо тренер Лалатовић, лупи шаком о сто и покуша да га што пре разбуди, јер, настави ли се у смеру у којем сада Воша иде, Европа ће остати само пусти и нажалост нереални сан. То би, верујемо да ће се сложити већина оних који воле Војводину, било равно својеврсној резултатској катастрофи и фијаску, јер је у овој сезони најављивано да ће се црвено-бели борити за трофеје, а сада им је угрожено и она основна идеја, нешто што се само по себи подразумева - играње у европској конкуренцији.

А. Предојевић

Промене без резултата

Направио је Ненад Лалатовић неколико измена у тиму пред утакмицу с ОФК Београдом, па су шансу добили леви бек Антић, штопер Милетић, везни играчи Максимовић и Секулић... Резултат је, међутим изостао.

- На крилним позицијама имамо доста квалитених играча - рекао је Лалатовић. - Уз Трујића, који је шансу добио у последњих 20 минута сусрета с ОФК Београдом, ту су и Малбашић и Бабић и треба их ротирати. Трујић је  сваку утакмицу до сада почињао у тиму, овог пута сам одлучио да га убацим у игру у финишу. Био је запажен, имао је добру прилику и један центаршут ка Ашћерићу, али нисмо успели да постигнемо гол.

Ваљак преокретом до победе
Чукарички - Партизан 1:2 (1:0)

БЕОГРАД: Стадион Чукаричког, гледалаца 2.000, судија: Васић (Нови Жедник). Стрелци: Бандаловски (аутогол) у 1. минуту за Чукарички, а М. Стевановић у 49. и Божинов у 67. минуту за Партизан. Жути картони: Срнић, Реган, Бојић, Живковић (Чукарички), а Михајловић, Божинов (Партизан). Црвени картон: Срнић (Чукарички).

ЧУКАРИЧКИ: Стевановић 6, Срнић 6, Матић (Мандић 6), Павловић 7, Реган 6, Стојковић 7, Остојић 6, Бојић 6, Ђурић 6, Живковић 6, Кнежевић 7 (Миросављевић).

ПАРТИЗАН: Шаранов 6, Бандаловски 6, Јовановић 6, М. Стевановић 7, Богосавац 7, Јевтовић 6, Брашанац 6, Косовић 6 (Илић 7), А. Стевановић 7, Михајловић 8, Божинов 7 (Влаховић).

Дерби 27. кола Суперлиге Србије припао је Партизану. Преокретном у другом полувремену, црно-бели су стигли до важног тријумфа.

Хладан туш за шампиона уследио је већ у 1. минуту. Чукаричани су прошли по десној страни, Стојковић је центрирао, а Бандаловски сместио лопту у сопствену мрежу. Све што је до првог полувремена виђено десило се у кратком времену после. Партизан је имао нешто више прилика, али су његови играчи били непрецизни. С обзиром на квалитет фудбала у Србији, може се рећи да је првих 45 минута оправдало очекивања. Било је доста залагања, узбуђења пред головима, доста навијача на трибинама. Али, шире гледано - све је то било мршаво. Ни једна ни друга екипа нису биле на европском нивоу. Поготово гости који нису имали јасан систем у игри, покушавало се углавном на индивидуалне квалитете - којих је било врло мало.

С друге стране, Чукарички мора да се забрине због дефанзивне стратегије што је презентовао. Ако желе с временом напредују и у међународним оквирима “брђани” морају да се навикну да и у јаким утакмицама нападају.

У наставку, гости су покушали да покажу више. Наметнули су иницијативу, али дуго осим изједначујућег поготка нису ништа спровели. У 49. минуту Миладин Стевановић савладао је презимењака Немању. Искористио је одличан пас Михајловића и био стрелац. Утакмица је потом ушла у нервозу, почев од понашања навијача Партизана, који су нон стоп прекидали игру, до грубости у коме су предњачили домаћи фудбалери. У 67. минуту ипак преокрет. Играч утакмице Немања Михајловић центрирао је са леве стране, а Божинов из близине спровео лопту у мрежу. Домаћи су потом постигли погодак, али он је поништен због офсајда.

Покушавали су “брђани” до краја макар да изједначе, али после искључења Срнића због другог жутог картона, за то више нису имали снаге.

И. Лазаревић

Томић: Илић? И Тоти је био најбољи у Роми пре две године
Тренер фудбалера Партизана Иван Томић, после вечерашње победе против Чукаричког са 2:1 у 27. колу Суперлиге, рекао је да је видљив помак у игри црно-белих, али да могу још боље партије да пружају.

"Цео амбијент је био сјајан, недостајао је само шири аудиторијум за комплетан утисак. Утакмица је оправдала очекивања, била је пуна преокрета. Лоше смо отворили меч, али смо добро реаговали и створили пуно прилика. На почетку другог дела смо се вратили и заслужено победили", рекао је Томић на конференцији за новинаре после меча.

Партизан је славио на Бановом брду и дошао на друго место на табели после преокрета у другом полувремену, погоцима Миладина Стевановића и Валерија Божинова, након што је Иван Бандаловски постигао аутогол већ у 1. минуту утакмице.

"За Партизан је друго место поражавајуће, али не можемо да побегнемо од ситуације у којој смо. Не размишљамо о месту на табели, већ да поновимо добре ствари и коригујемо лоше. Виде се помаци у нашој игри, задовољан сам апсолутно игром сваког појединца у вечерашњем дуелу", рекао је тренер црно-белих.

Томић је посебно похвалио игру крилних нападача Немање Михајловића и Алена Стевановића, као и капитена Сашу Илића.

"Саша Илић и у 38. години, како год то изгледало, може доста да пружи и пружа. Не бих истицао њега као кључни фактор, били смо добри и у првом полувремену. Остали играчи се осећају сигурније када он игра. Један Тоти је пре две године био најбољи играч Роме у много јачој лиги, и Саша Илић је у добром физичком стању, а поред тога има праву амбицију", рекао је млади тренер.

Тренер Чукаричког Милан Лешњак поразом је дебитовао на клупи клуба са Бановог брда.

"Од првог минута меч је био отворен, нисмо имали намеру да се бранимо и чекамо шансу из контре. После гола договор је био да наставимо да играмо, али су се моји играчи повукли, из не знам ког разлога. Имали смо пех због повреде Матића и од тог тренутка је Партизан имао иницијативу", рекао је Лешњак.

Он је као кључан детаљ меча апострофирао улазак Саше Илића на почетку другог полувремена.

"Партизан је уласком Илића добио на квалитету. Казнили су нас највише захваљујући њему", закључио је Лешњак.

Нема времена за радовање

Наставили су београдски црвено-бели свој победнички плес. Након смушене игре у првом делу, уследило је сјајно друго полувреме, што је било довољно за убедљив тријумф против Спартака.

- Намучили су нас гости посебно у првом полувремену, у којем смо искористили најбољу шансу тек у 45. минуту. У другом делу утакмице смо трчали боље, али разлог томе је и зато што су се Суботичани уморили, имали су тешку утакмицу с Партизаном пре неколико дана и нису могли да нас испрате физички. Моја екипа је још једном показала да има најјачи индивидуални квалитет у Србији и мислим да смо заслужено победили - истакао је тренер Београђана Миодраг Божовић. Ровитог Грујића заменио је Михајло Ристић, који је потврдио раскошни таленат.

- Задовољан сам како је Ристић одиграо, постигао је и гол. Катаи је такође био добар, могао је и он да се упише међу стрелце. Милош Стојановић је дете Црвене звезде, велики таленат, играо је на позајмици у Бежанији и показао је да можемо да се на њега ослонимо. Како првенство буде одмицало, даћемо шансу млађим играчима. Тренутно, не знам када ће се опоравити Грујић и Павићевић – напоменуо је Божовић.

На конту је 23. везана победа  чиме је изједначен рекорд генерације коју је предводио Славољуб Муслин пре 16 одина.
-  Лепо је што је изједначен рекорд, али већ размишљамо о следећој утакмици, у узорак нас чека Нови Пазар. У Звезди је све осим победе неуспех и човек овде нема ни времена за радовање -поручио је Божовић.

Опет је ефикасан био Луис Ибањез, двоструки стрелац, истина с беле тачке.

-  Срећан сам јер смо успели да изједначимо рекорд, а надам се да ћемо победити и у Новом Пазару како бисмо га и  престигли. Драго ми је због голова. Што се остатка сезоне тиче, чак и ако не успемо да победимо све утакмице, желим да не изгубимо ни једну. Свака екипа дође овде да се брани, издрже колико могу, а чим поведемо и кад се отворе, нама је лакше. Видело се то и против Спартака - напоменуо је Ибањез.

З.Рангелов

БЕОГРАД: ОФК Београд - Војводина  1:0 (0:0)
СУРДУЛИЦА: Радник - Младост  3:1 (1:1)
БЕОГРАД: Вождовац - Јагодина  1:0 (0:0)
БЕОГРАД: Црвена звезда - Спартак  4:0 (1:0) 
НИШ: Раднички - Нови Пазар   0:0 (1:0)
ИВАЊИЦА: Јавор - Металац 1:0 (1:0)
ЧАЧАК: Борац - Рад 0:0 (1:0)
БЕОГРАД: Чукарички - Партизан  1:2 (1:0)

1. Ц. звезда

26

24

2

0

76:18

74 

2. Партизан

27

13

6

8

50:34

45 

3. Борац

27

12

8

7

35:25

44 

4. Раднички (Н)

27

11

9

7

24:17

42 

5. Чукарички

26

11

8

7

29:21

41 

6. Вождовац

27

10

9

8

28:25

39 

7. Војводина

27

10

9

8

39:37

39 

8. Радник

27

9

10

8

32:40

37 

9. Јавор

27

8

10

9

19:20

34

10. Младост

26

7

10

9

24:31

31

11. Металац

27

6

10

11

24:34

28

12. Нови Пазар

26

6

9

11

18:33

27

13. ОФК Београд

27

8

2

16

23:39

26

14. Спартак (-2)

27

5

10

12

18:33

23

15. Рад

27

4

10

13

27:39

22

16. Јагодина

27

4

10

13

20:40

22

У следећем колу (2. априла) састају се: Војводина - Црвена звезда.  Партизан - Радник, Рад - ОФК Београд. Јагодина - Чукарички, Металац - Борац, Нови Пазар - Вождовац, Спартак - Раднички (Н), Младост (Л) - Јавор. Одложени меч између Новог Пазара и Црвене звезде игра се 22. марта,а окршај у којем ће снаге одмерити Младост и Чукарички 27. марта.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести