Светска лига 2016: “Орлови” без енергије

Најлошији меч у овогодишњој Светској лиги одиграли су обојкаши Србије данас у Техерану. Максималним поразом од Аргентине изгубили су лидерску позицију на збирној табели,

Србија – Аргентина 0:3 (23:25, 22:25, 20:25)

ТЕХЕРАН: Хала “Азади”, гледалаца: 6.000, судије: Совапарк (Тајланд), Ал Нама (Катар).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 18, Катић 8, Брђовић, Станковић 2, Ивовић 1, Јововић, Никић, Атанасијевић, Лубурић 14, Мајсторовић (л1), Подрашчанин 3, Росић (л2), Лисинац 9.

АРГЕНТИНА: Бруно 2, Франки, Рамос 2, Поглажен 16, Гонзалес, Квирога, Соле 10, Лима 1, Паласиос 14, Крер 4, Де Чеко 3, Гонзалез (л1), Имхоф (л2), Сантучи.

што у принципу и није толико битно, колико је забрињавајућа ствар недостатак жеље и енергије, исказан у мечу против пулена Хулија Веласка.

Треба знати и то да пред овај меч селектор Грбић није могао да рачуна на повређене Атанасијевића, Никића и Росића, док је Ивовић после лекарске контроле ипак добио дозволу да заигра, али је врло брзо уступио место Катићу.

У принципу, Србија је на овом сусрету само добро отворила меч и повела 6:1. Од тог тренутка, буквално до краја, све је протекло у знаку далеко свежијих и снажнијих Аргентинаца. Већ на 9:9 ухватили су прикључак, а врло брзо и натерали Грбића на први тајм-аут (11:13). У наставку сета, виђена је иницијатива Гаучоса, доста сервис грешака Србије и у завршници вођство Аргентине од 22:19. Блок Подрашчанина и два поена Ковачевића, донели су изједначење (23:23), а онда наша селекција није прошла две контре, па су „небеско-плави” то знали да искористе. Поглахен је асом донео вођство својој селекцији (25:23).

Почетком другог сета Грбић је заменио дизаче, ушао је Брђовић уместо Јововића при резултату 6:2 за Јужноамериканце. Ипак, Србија је успела да изједначи на 9:9, а после аса Ковачевића, који је у међувремену добио жути картон и навукао гнев публике, Србија је повела 11:10. Нажалост, вођство је кратко трајало. Од резултата 14:14 Аргентинци су преузели иницијативу, стекли два поена вишка и сачували то до краја. Још један ас Поглахена (20:23), наговестио је вођство Аргентине од 2:0.

У трећем сету, сада и са капитеном Станковићем у постави, ништа ново. Поново иницијатива Аргентине, недостатак концентрације у табору Србије, нарочито на пријему, у блоку и одбрани, па су Гаучоси потпуно заслужено дошли до победе. На задовољство публике у Техерану која је листом била на њиховој страни, захваљујући заслугама Хулија Веласка, који је не тако давно водио Иранце ка светским врховима.

М. Р.

Приступ мечу испод нивоа

Селектор Србије Никола Грбић био је видно незадовољан поразом и издањем његових изабраника после меча и, уместо уобичајеног истезања, повео их у свлачионицу на састанак.

- Апсолутно сам разочаран приступом и начином на који смо одиграли. Наша репрезентација не сме овако да се понаша, да мисли лако ћемо, било која да је репрезентација с друге стране мреже. Морамо стално да диктирамо темпо и да се надигравамо с ривалом, то је нешто што желим да усадим свим момцима у свест, па макар да играмо са Обалом Слоноваче. Желим да мислим да је ова слаба партија дошла због сазнања да смо обезбедили наступ на завршном турниру, али под хитно морамо да се вратимо у ниво размишљања из прошла два викенда и данас са Италијом да пружимо све што имамо – рекао је Грбић.

Данашњи програм
И група (Техеран)
Италија – Србија (15.30)
Иран – Аргентина (18.30)

Г група (Нанси)
Белгија – Пољска (15)
Француска – Бразил (18)

Х група (Далас)
Бугарска – Русија (00.30)
САД – Аустралија (02.30)
САД – Русија (19.40)
Бугарска – Аустралија (22)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести