Светска лига 2016: Топовски удари разбили Бразилце

Одбојкаши Србије настављају да нижу победе, али и да задивљују свет игром, ангажовањем, вољом и квалитетом и сасвим заслужено су стигли до четврте везане победе у Светској лиги и то против увек страшног Бразила.

Србија – Бразил 3:1 (19:25, 25:15, 25:21, 25:22)

БЕОГРАД: Хала „Александар Николић“, гледалаца: 6.000, судије: Санти (Италија), Консија (Аргентина).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић, Катић, Брђовић, Станковић, Ивовић 14, Јововић 2, Никић 13, Атанасијевић 16, Лубурић, Мајсторовић (л1), Подрашчаанин 11, Росић (л2), Лисинац 18.

БРАЗИЛ: Резенде, И. Сантош, Карбонера 3, Де Соуза 14, Брендле (л2), Арјона, С. Сантош (л1), Фонтелес 12, М. Соуза 7, Д. Соуза, Саткамп 4, Гуера 4, Лукарели 18, Боргес.

Одиграли су изабраници нашег селектора Николе Грбића још један сјајан меч, поставивши сопствени рекорд по броју ас сервиса (20) и управо су сервисом савладали ривала против којег имају најмање успешности у историји.

Бразилци су се први одвојили после сјајних сервиса Маурисија Соузе и серијом 6:0 преузели контролу над резултатом. Напади Бразилаца били су пребрзи за наше блокере, а Србија није почела меч серверски најбоље па је на другом обавезном одмору у уводном сету било 16:11. Покушавали су наши момци да се резултатски приближе, ризиковали из сервиса, али нису успели ни да смање убедљиви заостатак и дошли су до губитка првог сета у Сетској лиги. Коначно је сервис Србије дошао на жељени ниво и то се осликало на резултату и са два везана ас топовска сервиса Срећка Лисинца и грешком Лукарелија је наша репрезентација дошла до пет поена вишка (12:7). На тренутак су узвратили Бразилци, али је Атанасијевић са још два аса донео још већу предност „Орловима“ (16:9). Када су се распуцали, наши момци нису умели да се зауставе и све до лаганог изједначења и то са чак девет асова у овом периоду игре.

Наставили су наши момци на добром таласу и у трећем сету повели 10:7 после веома пожртвоване игре и добрих напада Ивовића и Атанасијевића, а када је Никић изблокирао Де Соузу, а Јововић Лукарелија, „Орлови“ су одлетели на 13:8 и натерали Резендеа да затражи тајм-аут. С две узастопне грешке је Србија погурала ривала, али је велики део трећег сета протекао у не баш спортској комуникацији међу играчима, али је то било пре свега због велике важности овог сусрета за оба тима. Мало по мало, Бразил се враћао, успео да причом „охлади“ наше момке и пришао је на свега два поена минуса (19:21) после аса Фонтелеса, али су се наши средњаци Лисинац и Подрашчанин побринули за преокрет и вођство у сетовима.

Водио је Бразил 5:4 у четвртом периоду, али су Јужноамериканци доста грешили и Србија је дошла до осетнијег вођства 9:5 на сервисе Николе Јововића, а асом Лисинца за 12:7 поново натерала Резендеа да реагује и да покуша да покрене свој тим. Наставила се канонада сервиса Србије и, због немоћи, Бразилци су поново почели да протествују и да одлажу игру. Мало по мало, то им се брзо исплатило, топили су заостатак и изједначили, а потом и повели (20:18) срећним асом Лукарелија и блоком Бургеса, и то све из готово безизлазне ситуације (било је 15:8 за Србију). Имао је Бразил 22:19, али је поново на сервис стао Лисинац и вратио егал и велику неизвесност, а Никић је реализовао контру за ново вођство. Атмосферу у бившем „Пиониру“ до усијања је довео Лисинац још једним асом донео меч лопту која је одмах претворена у четврту побееду која „Орлове“ опасно приближава наступу на финалном турниру у Кракову.

М. Ристић

Ф група

Иран – Бугарска  3:1
Србија – Бразил  3:1

Данашњи програм

Ф група (Београд)

Бразил – Иран  (16)
Србија – Бугарска  (19)

Е група (Рим)

Белгија – САД  (17)
Аустралија – Италија  (20)

Д група (Лођ)

Русија – Франуска  (17.10)
Пољска – Аргентина  (20.10)

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести