Топ 16 Евролиге: Цедевита у сласт попијена

Две феноменалне четвртине, прва и последња, одличан шут за три поена и са линије слободних бацања довели су Звезду до прве овосезонске победе против старог „дужника“ из Загреба и четвртог тријумфа у Топ 16 фазу Еврлиге.

Црвена звезда Телеком –Цедевита 94:74 (26:12, 17:20, 19:24, 32:18)

БЕОГРАД: Хала Пионир. Гледалаца:6.500. Судије: Христодулу, Виатор, Перуга.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ТЕЛЕКОМ: Кинзи 4, Ребић 2, Дангубић 9,  Лазић 5, Мицић 14 (9 ас), Тејић 2, Симоновић 7, Гудурић 13, Јовић , Милер 22 (6 ск), Цибес 10, Штимац 6 (13 ск).

ЦЕДЕВИТА:  Пулен 20, Вајт 18, Катић, Пилепић 9, Жганец 1, Вокер 8 ( 7 ск), Муса, Билан 17 (5 ас), Мазалин, Гордић 1.

Две феноменалне четвртине, прва и последња, одличан шут за три поена и са линије слободних бацања довели су Звезду до прве овосезонске победе против старог „дужника“ из Загреба и четвртог тријумфа у Топ 16 фазу Еврлиге. Уз стандардно добре Милера и Цирбеса, сјајан је био и Гудурић, док је Василије Мицић одиграо свој најбољи меч од доласка у тим Дејана Радоњића. Гости, који су у Београд допутовали без Араповића, Бабића и Жорића, само су на моменте показивали део свог великог потенцијала. Једноставно, за распуцане црвено – беле нису имали решења.

Фуриозно је почела Звезда, јасно стављајући до знања да никако нема намеру да и трећи пут ове сезоне остави Цедевити бодове. Сјајно је кренуо Милер са пет узаступних поена, наставио у истом стилу ускоро и Гудурић, па су експресно црвено – бели повели са 11:2. Цедевита није имала решење за чврсту одбрану домаћих, па је предност Звезде константно расла, до чак плус 17 (26:9). Цедевита је тек после пет минута постигла прве поене из игре, па су Београђани након прве четвртине имали 14 поена предности. Први плеј Звезде, Стефан Јовић, зарадио је повреду и до краја меча није улазио у игру.

Било је за очекивати да црвено – бели хне могу и у наставку меча да играју у тако високом ритму и уз сјајан шут као у првој деоници. Мало по мало, Цедевита је смањивала разлику када су се разиграли њени тамнопути играчи – Вајт, Вокер и Пулен,  али у другој четвртини успели су да дођу само до једноцифреног заостатка (минус 9). У два наврата, у буквално последњим секундама, кошаркаши Звезде су успевали да поентирају: једном Цирбес, и у последњој секунди првог дела дангубић, па су црвено – бели на одмор отишли са вишком од 11 поена (43:32). Било је јасно да Цедевита може боље него што је пружила у првих 20 минута.

У првој половини треће четвртине, Звезду је потпуно стао шут са спољних позиција. Полако али сигурно, Цедевита је топила предност домаћих, али је успела да дође само до шест поена заостатка у два наврата. Срећом по Београђане, Цирбес је под обручима био на висини задатка, а онда су црвено – бели по ко зна који пут ове сезоне направили експресну серију: Мицић је погодио тројку, потом одузео лопту у одбрани, да би у следећем нападу Милер зарадио и искористио три слободна бацања. Ипак, Пулен и Билан су, са друге стране, погађали, па су опет спустили заостатак на свега шест поена (62:56).

Све што су пропустили у трећој, надокнадили су црвено – бели у последњој четвртини, и то са каматом. Вишен је прави фестивал тројки: Мицић, Гудурич, Лазић, опет Гудурић... Загрепчани нису знали кога да бране. Нако тројке Гудурића, уз нестварно велики лук, на семафору је стајало до тада максималних плус 19 (86: 67), а до краја меча виђен је сјајан „алиј уп“ у копродукцији Мицића и Дангубића за коначних плус 20.

Д. Кнежић
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести