Торонтo: Ђоковић и Нишикори у финалу

Новак Ђоковић је савладао Гаела Монфиса резултатом 6:3, 6:2 у полуфиналу Роyерс купа у Торонту, који је последња провера за

 тенисере пред Олимпијске игре. Најбољи тенисер света синоћ касно борио се за титулу против Јапанца Кеија Нишикорија, који је претходно са 2:0 савладао Стана Вавринку.

Новак је у полуфинални сусрет ушао неупоредиво боље расположен него дан раније против Бердиха, сервис га је поузданије служио и било је јасно да неће себи дозволити да потроши превише енергије пред борбу за трофеј који би био добра увертира за Рио. Иако је на старту почетни ударац поново био „климав”, па је Ђоковић и испустио свој други сервис гем у првом сету, све време деловао је усредсређено на терен, а говор тела ни у једном тренутку није падао и одавао утисак уморног тенисера, што је био случај претходних дана. Француз против таквог Ђоковића није добио праву прилику да запрети, иако је до овог сусрета стигао у сјајној форми. Концентрисана игра и јасан план били су довољни да за 37 минута Новак дође до вођства од 1:0.

Да ће и остатак меча бити мање-више рутина, најављено је у првом гему другог сета, када је наш ас још једном сломио ривала. Новак је убедљиво потврдио брејк сигурним сервисом, а затим повео и са 0:15, наговестивши да публика у Торонту неће гледати још много тениса у овом сусрету. Међутим, Француз се, у свом типичном стилу, пробудио и са неколико везаних поена поручио да ће се ипак потрудити да продужи меч.

Ритам се одједном појачао, Монфис је заиграо агресивније и стигао до прилике да се врати барем у други сет, али је Новак успео да се одбрани, спаси шесту брејк-шансу у овом дуелу и да се кроз неколико изједначења домогне вођства од 3:1 у гемовима. Када је пропустио ту прилику, Монфис је показао зашто се никада није заиста умешао међу четири-пет најбољих играча на свету. Концентрација му је попустила, почео је да претерује у нерационалним, нападачким покушајима, па је још једном изгубио сервис. Није имао снаге за више од тога да некако ишчупа још један сервис гем, па је после 72 минута игре Новак обезбедио пласман у финале.

Цео меч је трајао колико први, мучни сет у четвртфиналном дуелу с Бердихом, али оно што је било важније од брзине победе, за Новака јесте чињеница да је колико-толико пронашао први сервис - и по прецизности и по брзини - на крају меча био је на 65 одсто успешности. Ђоковићу је ово била 12 победа над Монфисом из исто толико сусрета.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести