Традиција која опстаје и у тешким временима

Ажурирано пре 9 недеља 4 дана

Традиционални дечји турнир Шах у школе опстаје и у тешким временима.Главни координатор Жељко Медар није ову манифестацију организовао први пут, али први пут у новосадској ОШ “Доситеј Обрадовић”.

Медар је већ по обичају нашао плодно тле у ОШ “Доситеј Обрадовић”, у којој се већ сада види моћна шаховска секција, и наишао је на пуну подршку и разумевање родитеља  и директора школе Станка Паунића. Паунић је на свечаном отварању рекао да се нада да ће и наредних година ова школа бити домаћин шаховских дружења. Не кријући своје одушевљење шаховским догађајем, позвао је све присутне на нова дружења у наредном периоду.

Турнир је одржан у организацији ДШК Капабланка 1992, а у сарадњи са школом домаћина, ШК Дневник, ШС Новог Сада и Друштвом новинара Војводине. Такмичари су били подељени у пет група: најмлађи, млађе девојчице, млађи дечаци, старије девојчице и старији дечаци, њих укупно 115. Леп број, када се узме у обзир да су одсутна била деца из Београда због првенство града. Зато су у Нови Сад дошла деца из Оџака, Чуруга, Старих Бановаца, Сомбора, Панчева, Кикинде и других места Војводине... Играно је 6 кола уз темпо игре од 20 минута по играчу.

Код најмлађих девојчица најбоља је била Теодора Јауковић са 3,5 поена, испред Емилије Вугдалић са 3 и Ларе Мијатов са истим бројем бодова, све три. Код млађих девојчица победила је очекивано Ања Јовановић са 5 бодова, друга је била Милица Вуковић са 3,5 а трећа Софија Пезељ са 3. У групи старијих девојчица победила је Ивана Грујић са 3 поена, колико је имала и Мирјана Крминац, а трећа је била Магдалина Војиновић са 2.

У најмлађој групи дечака убедљив је био Андреј Љепић са свих 6 победа, испред Николе Лукића са 5 и Страхиње Радишића са истим бројем бодова. У групи млађих дечака, због нешто бољих додатних критеријума, победио је Никола Д. Марковић, испред Марка Милановића, обојица са 5,5 поена, а трећи је био Лазар Давидов са 5. У групи старијих дечака највећи фаворит по рејтингу је био Милош М. Станковић, што је и оправдао првим местом са 5,5 поена. Друга је била Маријана Билић са 5 поена (по сопственој жељи играла у групи са дечацима), док је Јаков Петрић са 4,5 био трећи.

Турнир је организован под покровитељством Градске управе за спорт и омладину Новог Сада, уз подршку компаније Минаква и СТР Колачићи.

- Захваљујем се судијском тиму који је беспрекорно обавио своју дужност, спонзорима, ОШ „Доситеј Обрадовић“ и директору Паунићу. У овим тешким временима није лако доћи до средстава да се организује турнир. Неки су покушали и да га омаловаже, али нису успели у томе. Прошле године, иако без средстава, успели смо да одржимо турнир са 164 учесника из целе Војводине и Београда – рекао је Медар.

Надамо се да ће оваквих турнира бити и у другим срединама, јер се управо на њима рађају будући шампиони.

М. Станковић

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари