Тријумф Вршчанина Богосављевића

На традиционалном међународном турниру Трофеј Београда тријумфовао је 28-огодишњи велемајстор из Вршца Бобан Богосављевић.

Изванредном игром, са 7,5 поена из 9 партија, Бобан је први прошао кроз циљ, оставивши иза себе  познате велемајсторе: Бранка Дамљановића, Дејана Антића, Данила Милановића, Мирослава Тошића, Горана М. Тодоровића, Дејана Пикулу, Миодрага Р. Савића и друге.

На изузетно јаком турниру учествовало је 17 мушких и један женски велемајстор, 15 мушких и четири женска интернационална мајстора и велики број ФИДЕ мајстора. Укупно је наступило чак 186 играча из земље и иностранства – из Америке, Шкотске, Чешке, Турске, Пољске, Бугарске, Грчке и свих бивших југословенских република – Македоније, Хрватске, Словеније, БиХ и Црне Горе.

Бобан је играо храбро и борбено, са доста ризика како и мора да се игра да би се освојио наслов шампиона. Такав приступ му је и донео највећи број победа на турниру, а претрпео је само један пораз против другопласираног велемајстора из Чешке Алексеја Кислинског, иако је и у тој партији имао лепе шансе. Са 7 победа и једним ремијем  поправио је свој рејтинг за 14 поена и тренутно се налази на 11. месту националне рејтинг листе са 2525 поена. Према рејтинг перформансу, Бобан је постигао резултат који би одговарао играчу са готово 150 поена више него што је његов тренутни рејтинг, што је сигуран знак да његов велики потенцијал још увек није у потпуности искоришћен и да може још много да напредује и постиже још боље резултате.

Треба похвалити и одличну игру 21-огодишњег интермајстора Марка Ненежића који је заузео високо треће место. Ненежић је имао најбоље додатне критеријуме у групи играча са по 7 поена у којој су се нашли и велемајстори Тошић, Милановић и Антић, као и интермајстор Јован Радловачки. Овим резултатом Радловачки је освојио велемајсторску норму.

Посебно је занимљив поредак дама у укупном пласману, будући да су готово све наше представнице сакупиле по 5,5 поена, те су додатни критеријуми одлучивали о женским наградама. Према Бухолцу, најуспешнија је била актуелна шампионка Србије,интернационални мајстор Љиља Дрљевић, којој је припао победнички пехар. Друго место је освојила ФИДЕ мајстор Теодора Ињац, којој је овај сјајан резултат донео и норму за женског интермајстора, као и нових 60 поена рејтинга. Тиме се Ињац пробила на високо 7. место женске рејтинг листе у Србији. Иза Теодоре нашле су се интермајстори Сандра Ђукић и Јована Ерић које су такође свом рејтингу придодале нове поене и напредовале на националној рејтинг листи. У групи дама са 5,5 поена је била још и ФИДЕ мајстор Лена Миладиновић чији је перформанс био у складу са тренутним рејтингом.

Најпријатније изненађење је свакако петнаестогодишња  Катарина Остојић која је већ освојила норму за женског интермајстора са 5 поена из 9 партија! Такође, Катаринин рејтинг се повећао за невероватна 142 поена, тако да тренутно износи 2158, што је сврстава међу 20 најбољих шахисткиња у Србији.


ОД 9. ДО 23. ДЕЦЕМБРА

Првенство Новог Сада

Шаховски савез Новог Сада организује финални турнир 85. Појединачног првенства Новог Сада, под именом “4. меморијал Антона Дежеа”. Турнир ће се играти у просторијама НШК-а, од 9. до 23. децембра.

Право учешћа имају следећи играчи: четворица првопласираних са прошлог првенства – Срђан Рогач, Карло Бала, Дејан Лескур и Дејан Оморјан, даме које су се пласирале са појединачног првенства Новог Сада: Мира Савић, Светлана Стојадинов, Марина Гајчин и Ивана Литричин, затим сви играчи са титулама мајстора и вишим, сви бивши прваци града, сви играчи са рејтингом 2150 и вишим (важи листа од 1. децембра), као и 10 првопласираних играча са полуфиналног турнира. У случају отказа неког од првих десет или непарног броја пријављених улазе резерве са полуфинала.

Сви пријављени, у тренутку расписа турнира, морају бити чланови клубова учлањених у ШС Новог Сада, или да су на један од следећих начина везани за Нови Сад: имају стални боравак, стално запослење или се школују у Новом Саду.

Турнир ће се играти по ФИДЕ правилима и парује се по Швајцарском систему са девет кола. Темпо игре је 90 минута за партију, плус бонус од 30 секунди по потезу и игра се на електронским сатовима. Појединачна кола играју се уторком, средом, четвртком и петком од 19 часова.

Укупан наградни фонд је 75.000 динара ( 1. 20.000, 2. 15.000 , 3. 12.000, 4. 9.000, 5. 7.000,6. 5.000, 7. 4.000, 8. 3.000 динара), а исплату гарантује ШС Новог Сада.

Уписнина за турнир је 1.200 динара (уписнину не плаћају пласирани из полуфинала). Пријаве за турнир примају се до 9. децембра до 18.30 часова, уписом на листи истакнутој у НШК-у или телефоном на: 021/452-632, 060/0400-807  и 060/021-1199.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести