Тробојка у срцу и на образу српских фудбалерки

Српски женски фудбал полако излази из сенке мушког. Наше млађе женске репрезентације у последње време постижу све запаженије резултате, а

највећи успех био је пласман кадеткиња на Европско првенство. И домаћи шампионат је све занимљивији и све је више девојчица које трче за фудбалском лоптом.

У жижу јавности наше фудбалерке доспеле су и недавно после више него убедљиве победе над Албанкама од чак 9:0 у прелиминарној рунди квалификација за шампионат Старог континента за играчице до 19 година.

Ипак, ова прича неће бити фокусирана на резултате, већ на један други детаљ по којима су наше млађе женске репрезентативне селекције постале препознатљиве. Младе фудбалерке Србије у сваку утакмицу улазе са исцртаном српском тробојком на образима.

- Све је почело још 2008. године – каже Душан Гелић, тим менаyер млађих женских селекција. - Тадашња кадетска репрезентација, девојке рођене 1992. и 1993. године, предвођене селектором Дарком Стојановићем, су играле пријатељски меч са Македонијом на Дојрану. Дошле су на идеју да на неки начин изразе своју припадност репрезентацији и тражиле су да им купимо те специјалне боје, што смо и учинили. И од тада, колико је мени познато, све млађе жеснке селекције имају исти ритуал, фарбају своје образе у црвено-плаво-бело.

Иначе, овај ритуал захтева много времена.

- Некада то цртање по образима траје и дуже од припреме за утакмицу, али задивљујуће је са каквим емоцијама све девојке прилазе том симболичном ритуалу. Дешавало се да се понекад боја размаже од зноја током загревања. Онда можете да их видите како трком, обично у пару, иду до свлачионице како би то поправиле и биле потпуно спремне за интонирање химне Боже правде – истиче Гелић.

Марија Илић једна је од девојака која је иницирала ову акцију.

- Моје сиграчице Ивана Бобић и Јасна Ђорђевић су ме подржале. Првобитна идеја је била да лакирамо нокте у бојама наше заставе, али смо се на крају одлучиле да бојимо образе. Тај обичај се касније преносио на млађе генерације и могу да кажем да ми је веома драго због тога. У том тренутку ми смо желеле да покажемо колико смо поносне што смо ту где јесмо, што представљамо нашу земљу. Цртањем српске заставе на образима смо посебно желеле да истакнемо – каже Марија Илић, која је пре две године понела епитет наше најбоље фудбалерке.

А шта овај ритуал значи новим генерацијама које стасавају кроз млађе репрезентативне категорије објашњава Викторија Мишељић, чланица младе селекције.

- Као што носимо грб на дресу, тробојка на образу је нека наша додатна почаст земљи коју представљамо. Међутим, за нас конкретно цео тај ритуал има и додатно значење, пре свега на психолошком плану. На тај начин свака од нас има осећај додатне припадности тиму и заједништва. Тимски дух нам је на тај начин много израженији – истиче Викторија  Мишељић.

С. Р.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести