Трофеј велемајстору Дејану Пикули

Завршене су борбе на 7. Отвореном међународном првенству Војводине. Турнир је био изузетно посећен, наступило је око 190 играча из разних земаља света,

 а коначан пласман је био неизвесан све до последњег тренутка.

На крају, сасвим заслужено, без иједног пораза и са три ремија, прво место у апсолутној категорији са 7,5 поена из 9 кола освојио је наш велемајстор Дејан Пикула. Он је у последњем колу савладао другог носиоца, велемајстора Александра Ковачевића, који је до тада био водећи. Тако се десила несвакидашња ситуација да лидер турнира после 8. кола на крају заврши на 11. месту са 6,5 поена.

На деоби од 2. до 10. места нашла су се деветорица играча са по 7 поена, при чему је сребро припало 18-огодишњем ФИДЕ мајстору Владимиру Минку, а бронза велемајстору Владимиру Доброву, обојици из Русије. За њима следи још један Рус, интермајстор Андреј Ободчук, а затим велемајстори Владимир Димитров из Бугарске, први носилац Суат Аталик из Турске, и Синиша Дражић, који је после Пикуле наш најбоље пласирани играч на овом турниру.

Треба истаћи и вредне резултате наших перспективних омладинаца, ФИДЕ мајстора Филипа Кумића и Ненада Тодоровића, који су освојили осмо односно девето место. У списак награђених уписали су се још и ФИДЕ мајстор Јан Лундин из Шведске, већ поменути велемајстор Александар Ковачевић, млади интермајстор из Кине Јуксианг Фанг и наши играчи Иван Адамов и интермајстори Иван Средојевић и Дејан Лескур, који су сакупили по 6,5 поена.

Посебно су награђене четири најбоље жене, три најбоље даме из Србије, затим три најбоље омладинке и три најбоља омладинца из Војводине, као и тројица најуспешнијих играча у рејтинг групама испод 2200, испод 2000, испод 1800 и испод 1600 рејтинг поена.

Прво место у  конкуренцији шахисткиња освојила је гошћа из Русије Анастасија Парамзина, са 6 поена, колико је имала и другопласирана ЖФМ Јована Миљковић, али са слабијим додатним критеријумима. Треће место припало је Марији Станимировић са 5,5 поена која је одлично одиграла турнир и освојила невероватних 139 рејтинг поена.
Четврта је била још једна шахисткиња из Русије, Анастасија Мамонтова са 5 поена. Када говоримо о најбољим дамама у Србији, поред Јоване Миљковић и Марије Станимировић, као трећепласирана награду је освојила и Марина Гајчин са 5 поена, која није одиграла последње коло због  наступа на кадетској Олимпијади у Словачкој.

Омладинска првакиња Војводине за 2016. годину је Марија Станимировић са 5,5 поена, док су друго и треће место поделиле сестре Марина и Јасмина Гајчин које су освојиле по 5 поена. Две првопласиране, Марија и Марина, овим успехом су избориле право наступа на Омладинском првенству Србије које је планирано да се одржи у време трајања зимског распуста.

Најбољи омладинци у Војводини су  Филип Кумић са 7 поена, Иван Адамов са 6,5 поена и Данило Беседеш са 6 поена. Кумић и Адамов су тиме изборили право да као представници Војводине наступе на Омладинском првенству Србије.

Награде победницима на затварању турнира уручио је председник Шаховског савеза Војводине, Мирослав Копања.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести