Ватерполисти Србиjе, уз доста муке, савладали Aустралиjу

Ватерполо репрезентациjа Србиjе забележила jе први триjумф на Oлимпиjским играма у Риjу, пошто jе рано jутрос у утакмици 4. кола A групе била боља од Aустралиjе 10:8 (2:2, 2:3, 2:1, 4:2).

РИО ДЕ ЖАНЕИРО: Базен “Мари Ленк”, гледалаца: 1.500, судије: Александреску (Румунија), Буч (Шпанија). Играч више: Србија 10 (4), Аустралија 10 (2). Петерци: Србија 2 (1)

СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић, Гоцић, Ранђеловић, Ћук 1, Д. Пијетловић 1, Никић 2, Алексић 2, Јакшић 1, Филиповић 1, Прлаиновић 2,  С. Митровић, Б. Митровић:

АУСТРАЛИЈА: Денерлеј, Кембел 1, Форд, Котерил 2, Мартин, Гилхрист, Роач 1, Јангер 1, Свифт 1, Каје 1, Хојден 1, Емери, Стентон.

Ватерполисти Србије коначно су забележили прву победу на олимпијском турниру у Рију. После два ремија са Мађарском и Грчком, те изненађујућег пораза од Бразила изабраници Дејана Савића успели су да савладају Аустралију са 10:8 и нађу се надомак пласмана у четвртфинале. У последњем колу “делфинима” треба бар бод против Јапана.

Мучили су се Срби и у дуелу са Аустралијом, али су на моменте играли баш онако како смо од њих и навикли и захваљујући томе су успели да савладају неугодног ривала. Утакмица је била пуна преокрета, пропустили су наши играчи више прилика да преломе меч. Аустралија је до неких погодака стигла малте не из очаја, водила је са 4:2 и 5:4 искористивши пред полувреме неочекиван кикс у нашој одбрани и то у последњем секунду. Пре тога Филиповић није успео да искористи петерац, погодио је пречку.

У наставку су “делфини” стигли до преокрета головима Алексића и Ћука (6:5). Међутим, упорни Аустралијанци и ту су предност убрзо анулирали (6:6). У четвртој деоници Прлаиновић је донео ново вођство од 7:6, прилику за “плус два” пропустио је Филиповић с играчем више, па су Аустралијанци то убрзо казнили новим изједначењем (7:7). Али, онда је серијом Јакшића, Филиповића и Никића Србија отишла на 10:7, да би у самој завршници Котерил смањио за коначних 10:8.

Г. М.

НАШИ ИГРАЧИ НАЈЗАД ОДАХНУЛИ

Коначно је прорадио и напад

Селектор Србије Дејан Савић је после прве победе својих изабраника на Олимпијским играма рекао да је утакмица са Аустралијом била очекивано тешка, а да је била још специфичнија јер је имала елиминациони карактер.

- Имали смо огроман притисак који смо сами себи наметнули. Сада је пао терет који смо имали од првог минута Олимпијских игара. Одбрана је била супериорна, али је важно да је прорадио напад. Познати смо по међусобном храбрењу, очекујем још боље дане. Да одиграмо против Јапана и да се окренемо турниру који тек почиње – рекао је Савић.

Милан Алексић је истакао да је екипа победом скинула огорман терет са леђа, али и да се ништа епохално није догодило.
- Тек смо сада кренули у турнир. Ова утакмица је носила невероватан притисак и у последња четири минута смо показали шта има ова екипа.– рекао је Алексић.

Душко Пијетловић је подсетио да се на овом турниру види да ватреполо не играју две земље у свету.
Надам се да ћемо играти све боље, још мало да средимо одбрану. Морамо да се привикнемо и на суђење. Знам да би многи волели да нас виде ван турнира. Сада ће, надам се све бити другачије. Јака одбрана ће бити темељ за добар напад – рекао је Пијетловић.

Србија - Хрватска у четвртфиналу?

Са првом победом, пао је и велики тег са леђа „делфина”. Пласман у четвртфинале још није и дефинитивно „оверен”, јер је ватерполистима Србије за то неопходна победа над Јапаном и она не би смела да буде доведена у питање. Стога, уочи последњег кола отвара се и простор за предвиђање бар првог ривала у елиминацијама. Србија би, дакле, победом над Јапаном осигурала четврто место пред четвртфинале. На позицију више, „делфини” би могли само ако Бразил у завршној рунди победи Мађарску и спусти је испод нашег тима.

На ког ривала води четврта позиција Групе А? Тренутно на Шпанију, која је прва на табели Групе Б, са истим бројем бодова (6) као и Италија и Хрватска, док је Црна Гора четврта са четири поена.
Дакле, тренутно се највише питају Шпанци, који ће у последњем колу играти против Црне Горе. Пораз их удаљава од Срба све до пројектованог финала, а уједно отвара простор Хрватима да закажу дерби већ у четвртфиналу.У случају да Шпанци изгубе или ремизирају са Црногорцима, сва пажња биће усмерена ка мечу Француска - Хрватска.

Распоред последњег кола- Група А: Аустралија - Грчка (19.10),  Србија - Јапан (00.30), Бразил - Мађарска (1.50). Група Б: Црна Гора - Шпанија (17.50), САД - Италија (20.30), Француска - Хрватска (21.50).
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести