Ватерполо клуб Војводина прославља 80 година

Ватерполо клуб Војводина из Новог Сада ове године прославља вредан јубилеј, 80 година постојања и рада. Свечана академија биће одржана сутра од 17.30 часова у Амфитеатру,

а потом и пригодан коктел у Свечаном салону Спенса. Затим ће, у 20 часова у базену СПЦ “Војводина”, бити одиграна и утакмица Светске лиге између репрезентација Србије и Шпаније, а како је генерални директор ВК Војводина Коља Лазор напоменуо, то ће бити поклон Новосађанима за јубилеј.

- Репрезентација Србије ће доћи у најјачем саставу, тако да очекујемо леп сусрет који ће увеличати наш јубилеј. Карте ће се продавати на благајни Спенса по симболичној цени од 100 динара, јер нам је жеља да трибине буду испуњене. Пре утакмице, на свечаној академији ћемо се осврнути на историју клуба и подсетити присутне на све оно што смо у периоду од осам деценија урадили, а и онима који су нам помогли да на овом путу трајемо, доделићемо  признања. Дан раније, на Спенсу ће бити уприличен отворени тренинг наше репрезентације, у оквиру кога ће се одиграти и 15 минута између играча који су поникли у Војводини и остатка репрезентације. Овом приликом позивамо сву децу и навијаче да дођу, одгледају тренинг и онда се сликају с играчима и добију аутограме. Желимо да на тај начин уприличимо својеврсно дружење у име ватерпола и да овај спорт што више приближимо првенствено деци – рекао је Лазор и захвалио се медијима на дугогодишњој сарадњи која је дала пун допринос развоју клуба и ватерполо спорта.

Он је подсетио да је Војводина најстарији клуб у савезном рангу и један од најбољих ватреполо клубова у Покрајини. За минулих 80 година кроз клуб је прошло више од 10.000 чланова, а он сам имао је 22 председника, 14 првих тренера, а шест репрезентативаца који су поникли у Новом Саду је освајало сватско и европско злато, као и један тренер. Сваке године одигра се преко 100 утакмица у свим селекцијама.

Председник Скупштине Војводине Живко Цвјетићанин се осврнуо на најважније моменте у дугој историји клуба, који је основан као Галеб 1935, а затим мењао име у Морнар и напокон у Војводину.

- Ватерполо секција се 1974. издвојила и формиран је нови клуб - ВК Војводина. Дуго година се радило на Дунавцу, затим се клуб преселио на отворени базен на Сајмишту, а од 1991. годне на затворени базен Спенса. Побољшање услова рада пратили су и резултати. Створена је и одлична база из које је израсла препознатљива ватерполо школа, из које су изашле генерације одличних играча. Клуб је увек водио здраву политику у реалним оквирима, а најважније је било да живи и да буде средина у којој ће млади, поред ватреполо игре, научити и то да је школовање важно, јер само тако могу касније да постану корисни чланови друштвене заједнице. Очекујемо да Ватерполо савез Србије то препозна и пружи нам максималну подршку. За све ово време клуб је имао велику подршку од града Новог Сада и од Покрајине, на чему смо веома захвални. Такође, град је препознао значај Војводине и доделио јој базен Слана бара на управљање, а после пет година уговор је обновљен – рекао је Цвјетићанин и додао да клуб не жели да предстојећа прослава не буде само славље Војводине, већ ватрепола уопште.

Г. Маленовић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести