Велимир Стјепановић: Нешто је морало да се мења

Наш најбољи пливач Велимир Стјепановић је ове године освојио сребро на Европском првенству у Лондону, а све карте је бацио на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру,

где, како је сам рекао, није остварио задовољавајући резултат, пошто се пласирао на 13. место на 200 слободно. Зато се одлучио за радикалне промене. Прво је после Олимпијсих игара направио паузу, а онда је одлучио и да промени тренера. Тако је после 12 година успешног заједничког рада дошло је до пријатељског разлаза између њега и Британца Криса Тајдија. Улогу новог тренера преузеће Себастијан Хигл, брат некадашње светске шампионке у Риму Нађе Хигл. Стјепановић, иначе пливач Партизана, одлучио је да пропусти и државно првенство у малим базенима, одржано прошлог викенда у Новом Саду, али је бодрио наше пливаче крај базена на Сланој бари. Наиме, имао је упалу увета, па му је сугерисано да не улази у воду.

- Нисам задовољан резултатом ни на Европском првенству, као ни на Олимпијским играма. Иако после такмичења у Рију нисам планирао да променим тренера, одлучио сам да то учиним, јер су ми резултати у последње две године стагнирали.Споразумно смо се растали. Крис ми је много помогао и његове заслуге за моје успехе су немерљиве. Са њим сам био двоструки шампион Европе у великом базену на 200 и 400 слободно, шести на 200 делфин на Олимпијским играма у Лондону, а и ове године сам био други на Европском првенству. Ту су и успеси у млађим категоријама и на другим надметањима. Време је за промену и верујем да је ово добра одлука – каже Стјепановић.

Као да је после те двоструке титуле на Европском првенству у Берлину пре две године било превише стреса, што је утицало на даље резултате, мада си ове године успео да освојиш сребро у Лондону.
- Да, било је превише притиска после Берлина. Добро сам радио и тренирао, али није ишло. Ни на ЕП у Лондону, а посебно на Олимпијским играма у Рију није све било како сам ја желео. Мада, морам да признам, и сребро је велики успех. Рио ми некако није легао, али идемо даље. Зато је нешто морало да се промени. Имам времена да се фокусирам на неко друго такмичење, а и до следећих Игара има четири године.

Пре две недеље си стигао у Србију из Дубаија и тада одлучио ко ће бити твој нови тренер.
- Уз договор са Матијом Копривицом из Партизана одлучили смо да у наредном периоду радим са Себастијаном Хиглом. Добро се познајемо, а он сада ради и са Чабом Силађијем. Део тима остаје физиотерапеут Марко Буквић који је у Дубаију и тамо ће ми помагати. База ће ми бити у Дубаију, где ћу тренирати сам, али план је да чешће долазим у Србију, посебно када су репрезентативна окупљања, и да Чаба и Себастијан долазе у Дубаји.

Ускоро ћеш стати и на луди камен, оженићеш се дугогодишњом девојком Џесиком. Кажу да спортисти када се ожене стекну неку озбиљност.
- Нисам баш сто посто сигуран у то, али могу да кажем да се боље осећам сада. До свадбе је остало још месец и по дана. Мислим да ће ми, ипак, женидба помоћи и у сфери пливања, као и у свему осталом у животу.

Вратићеш се и делфин дисциплини?
- Тек сам почео после паузе озбиљно да тренирам. Видећемо када ћемо убацити и 200 делфин. Ја бих волео, јер самтрам да то може само да ми користи. Мислим да је грешака била што сам одустао од делфина. Много то помаже, посебно у завршници трка, у којима сам ја обично падао у тих последњих 10 метара, када треба да се појача.

Следеће године најважније такмичење ће бити Светско првенство у Будимпешти. Шта очекујеш?
- Припремићу се што боље могу, али не знам шта ћу тамо моћи да урадим, после ове паузе коју сам направио. Није спорно да желим да направим велике резултате, јер имам још толико тога да кажем у базену. Али, предамном је тежак пут и одлучио сам да идем степеницу по степеницу, такмичење по такмичење.

Наредне Олимпијске игре у Токију, што је нови изазов?
- Јесу ми наредне Игре циљ, али видећемо. Мислим да је један од проблема био и то што сам после Берлина чак и превише мислио на Рио, зато ћу сада, као што сам већ рекао, ићи степеник по степеник.

Да ли си се већ фокусирао на неко такмичење?
- Још је рано, све зависи које ће такмичење бити важно за српско пливање. Мислим да у Савезу постоји план на која ће се надметања ићи и на којима ћемо подизати форму. Можда ће то бити надметање у Ајндховену, вероватно ћу се спремати и за четворомеч. Видећемо, много ствари ће утицати на то – казао је Стјепановић.

Текст и фото: Гордана Маленовић
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести