Вукашин Грчић максималан

У ОШ „Бранко Радичевић“ у Батајници одржан је 14. дечији викенд турнир - други по реду ове сезоне. У питању је један од четири квалификациона викенд турнира,

одакле се најуспешнији такмичари пласирају за завршни Меморијални турнир младих „Бранко Боговац“, који се одржава крајем августа. Деца обожавају ове турнире и са радошћу учествују на оваквим догађањима, јер је то јединствена прилика да одмере снаге са вршњацима из скоро целе Србије, а такође и из Републике Српске. На велику радост организатора, ове године је наступило и седморо деце из Бијељине, предвођени Лалом Перићем и Робертом Тонковићем.

Фебруарским викенд турниром се по традицији обележава и дан рођења Светозара Глигорића (2. фебруар 1923. године), те се организатори труде да турнир буде што ближе том датуму и дају му пригодан назив - Меморијални турнир Светозар Глигорић Глига. Ове године наступило је 94 такмичара који су били подељени у пет група и то: најмлађи дечаци (предшколци и прваци), млађи дечаци (од другог до четвртог разреда), старији дечаци (од петог до осмог разреда), млађе девојчице (до трећег разреда) и старије девојчице (од четвртог до осмог разреда). Разлог поделе девојчица по овом критеријуму је тај што се у старијим разредима појављује недостатак девојчица јер поједине одустају од шаха, док друге често прелазе у групу старијих дечака и са њима желе равноправно да играју. Због тога је старосна граница за старије девојчице померена за једну годину наниже. Играло се 7 кола по Швајцарском систему са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију, а борбе су биле врло неизвесне до самог краја.
У групи старијих девојчица врло самоуверено је тријумфовала Марија Станковић из ШК Бановци Дунав са 6,5 поена, док ју је са 6 поена у стопу пратила њена клупска другарица Ана Шакотић. Бронзана је била Дорис Смоловић која је сакупила 4,5 поена.

Код млађих девојчица златом се окитила Емилија Лазовић из ШК Раднички са 5 поена, док су се на деоби другог и трећег места нашле Дуња Савић из ШК Сестре Стојановић и Маша Долаш из НБШК са по 4,5 поена. Бухолц је пресудио да сребро припадне Дуњи, а бронза Маши.

Међу старијим дечацима виђена је апсолутна доминација Вукашина Грчића из ШК Бановци Дунав који је убедљиво победио са 7 из 7, оставивши најближе конкуренте за цела два поена! Други је био Марко Новаковић са 5 поена, док су треће место са 4,5 поена поделила четворица играча, али је по додатним критеријумима бронза припала Илији Вуковићу, такође из ШК Бановци Дунав.

У групи млађих дечака у веома оштрој конкуренцији победио је Никола Марковић из ШК Капабланка Нови Сад са 6 поена, а једини пораз нанео му је Александар Радојичић. Александар се тако са 5,5 поена нашао на деоби другог места, заједно са Лазаром Кошћалом, али је због бољег Бухолца сребро ипак припало Лазару.

Код најмлађих дечака заслужено је са 6 поена победнички пехар подигао Стефан Савић који наступа за ШК Глига, али такође тренира и игра у ШК Бановци Дунав. Занимљиво је да су у овој групи такмичари били прилично изједначени тако да се на деоби другог места нашло њих четворица: Димитрије Матијевић, Душан Кисић, Душан Савић и Стефан Глигић, али је по додатним критеријумима Димитрије освојио сребро, а Душан Кисић бронзу.

На затварању турнира подељени су пехари првацима и медаље за три првопласирана такмичара у свим категоријама. Такође су по традицији додељене захвалнице најмлађем учеснику и једном играчу за фер-плеј. Заслуге за овако успешно организован турнир са вишегодишњом традицијом свакако припадају челним људима ШК Глига, пре свега Милошу Пеовићу и Драгану Вуковићу, који са великим ентузијазмом и посвећеношћу воде овај клуб и неуморно се старају да талентованој деци из свог краја обезбеде шансу за напредак и даљи шаховски развој.

Иван Раденковић

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести