Заслужио је, тренутно је најбољи

Спортски догађај недеље био је и прошао у Лондону. Читав свет желео је да види ко ће бити тениски број један на крају сезоне, пошто је осим трофеја, финале између Ендија Мареја и Новака Ђоковића

први пут у историји одлучивало и о водећој позицији на АТП листи. Предност је, упркос свему, била на страни српског играча и то из два разлога. Прво - што је на терену “О2 арене” провео скоро три и по сата мање од ривала, а друго -  сјајна игра и прави тријумф над Нишикоријем у полуфиналу, за који му је било потребно нешто више од 65 минута.

Новак је у суботу увече деловао неустрашиво, погађао шта је пожелео и подсетио на играча који је харао светским аренама у последњих неколико година. нажалост, не и у завршних шест месеци. Тиме је створена лажна слика о могућности двојице финалиста јер је, када се подвуче црта, тенис само „глава“. Читав спорт се може посматрати као велика кружница која почиње и завршава се тачком менталне јачине, а у којој су само успутне станице сервис, кретање, доношење одлука, контролисани ризик, прилагођавање условима...

Није то био меч за памћење, може се рећи да је недостајало квалитета, али је психичка надмоћ била оно што је пресудило у корист Мареја. Више пута током каријере Ђоковић је говорио како се самопоуздање гради победама и да је то процес који траје, али да се губи врло лако – потребно је само неколико пораза. Када је у питању ово ривалство, то смо у великом броју случајева видели као предност нашег представника, али сада су улоге обрнуте.

- Имао сам среће да меч завршим у два сета, нисам се осећао добро ујутру. Мислим да ово није био један од Новакових бољих мечева, играо је квалитетније у неким претходним. Финиш је био узбудљив и драматичан – било је грешака с обе стране, али мислим да сам тактички одиграо добар дуел. Била је ово добра партија, не можете победити тако доброг играча као што је Новак ако не играте добро - рекао је Шкотланђанин.

Упркос бољем старту и слабом сервису противника (испод 50% у прва три гема), бранилац титуле није дошао до предности и грешке су почеле да се нижу. Обојица су имала по 13 винера, док је освајач 12 гренд-слем титула направио чак 30 неизнуђених грешака, за коначних 6:3, 6:4 у корист Британца.

- Играо сам веома лоше и направио много грешака бекхендом. Једноставно, није ми био дан. Честитке Ендију што је био ментално јак и што ме је терао да одиграм ударац више у сваком поену. Заслужио је да победи - спортски је признао Ђоковић.

Мареј је освојио пет узастопних турнира од пораза на УС опену и налази се у серији од 24 победе, што му је најбољи низ у каријери. Многи су га критиковали да је незаслужено дошао до броја 1, с обзиром на то да је до Лондона савладао само једног играча из топ 10. Он им је на критике одговорио на најбољи могући начин – у року од недељу дана победио је Чилића, Нишикорија, Вавринку, Раонића и Ђоковића – петорицу од најбољих шест на АТП листи.

Према сопственом признању, на почетку сезоне му није био циљ да се бори за прво место, али се прилика отворила у другом делу сезоне, када је гребао да се и по том основу упише у историјске књиге “белог спорта”. Драстично је кориговао календар у финишу сезоне, накнадно убацивши и турнир из серије 500 у Бечу и постао 26. број 1 у историји.

- Покушаћу да се што дуже задржим на првом месту. Било је потребно много напора у последњих пет-шест месеци како бих дошао овде где сам сада. Знам да ће бити екстремно тешко да сачувам број 1 јер сам имао фантастичну годину, а опет сам зависио само од једног меча. Да поновим ову сезону ће бити изузетно тешко. У следећих неколико година желим да остварим све што могу јер се нећу задржати довека. Сигурно је да нећу бити способан да играм оволики број мечева и на овако високом нивоу у четвртој деценији. Млади момци ће наставити да напредују и постајаће све бољи - јасан је био Мареј.

Каријера Ендија Марија добила је потпуни смисао, трофејима са Вимблдона, УС опена и Олимпијских игара, додао је и оно о чему сања сваки клинац који узме рекет у руке. Месеци који су пред нама доносе му прилику да повећа бодовну разлику и додатно се учврсти на челу каравана једног од најцењенијих и физички најзахтевнијих спортова на свету. Ипак, сада му следи сабирање утисака, уживање у свему што је постигао, као и у чињеници да је најбољи на свету у ономе чиме се бави.

Учинак Мареја у 2016.
Место на АТП листи: 1
Број АТП бодова: 12.685
Титуле: 9
Титуле на гренд слемовима:
1 + Олимпијске игре
Титуле на Мастерсима:
3 + Завршни Мастерс
Скор победа и пораза: 78-9
Скор против топ 10 играча: 16-5
Пртиход од награда: 13.327.821 долара


Новак Ђоковић: Играо је боље

Новак Ђоковић је рекао да је Енди Мареј у овом тренутку најбољи тенисер света. Он није успео да освоји завршни Мастерс у Лондону, Британац је био бољи резултатом 6:3, 6:4, па је тако спречио Ђоковића да се врати на прво место АТП листе.

- Сјајна година је иза мене, десило се толико ствари на које могу да будем поносан, поготово у првих шест месеци. Обојица смо били део историје на овом мечу, част је била да будем део овог догађаја. Енди је најбољи тенисер света у овом тренутку, заслужио је да победи. Играо је бољи тенис, а ја у кључним моментима нисам успео да се вратим. Играо сам све боље како је меч одмицао, али то није било довољно - рекао је Ђоковић.

Најбољи тенисер света Енди Мареј рекао је да ће тешко некоме поћи за руком да у исто време држи сва четири гренд-слем турнира као што је то учинио Новак Ђоковић.

- Ово је посебан дан, играо сам против Новака у оваквом мечу, играли смо толико финала и сличних сусрета један против другог, ово је тешко ривалство за мене јер сам много пута губио. Нисам ни очекивао да би могло ово да се догоди. Било је много шампиона који су гледали Новака и мене у овом сусрету: Иван, Стефан, Борис, Матс и још неки сигурно, било је дивно видети их - рекао Мари и честитао Ђоковићу на успешној години. - Честитам Новаку на сјајној години. Када сам изгубио од њега у финалу на Ролан Гаросу, држао је сва четири ГС у исто време, то је невероватно достигнуће, мислим да то још дуго нећемо видети у овом спорту.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести