Звезда брани титулу

Свему једном дође крај, па тако и такмичарској паузи домаћих кошаркашких клубова, која је за Партизан и Металац трајала пуна два месеца,

а за ФМП Железник, нишки Константин, Борац из Чачка и панчевачки Тамиш - месец и по.

Утакмицом Партизан – Борац(вечерас, 21)почиње Суперлига Србије, која ће се због плеј-офа АБА лиге, обавеза Црвене звезде у Евролиги и неуобичајено раног почетка припрема репрезентације, играти по скраћеном систему.Претходних сезона је осам тимова играло по двокружном бод-систему, укупно 14 кола, а сада су због мањка термина формиране две групе од по четири тима, тако да нас од полуфинала плеј-офа дели само шест кола лигашког такмичења.

Састав група одређен је по пласману у АБА лиги и у Кошаркашкој лиги Србије, тако да су спојени први и четврти, односно други и трећи из оба такмичења.Група А: Црвена звезда, Металац, ФМП и Тамиш, група Б: Мега Лекс, Партизан, Борац и Константин.Ово није први пут да се прва фаза домаћег првенства игра по групама. У сезони 2005/06, када су Србија и Црна Гора биле једна држава, у две групе било је подељено 12 екипа, а у сезони 2008/09 осам екипа.Једина разлика у систему такмичења односи се на начин одређивања домаћина у финалу плеј-офа. Ако буду играли првопласирани у једној против првопласираног у другој групи (или другопласирани против другопласираног) предност ће имати екипа са бољим скором у АБА лиги. Некада је критеријум била укупна кош-разлика у групи.

Свако коло у принципу ће трајати два дана, тако да се прво игра група Б, па група А, али биће и повремених одступања, као овог викенда, када ће једна утакмица бити на програму у суботу, а преостале три у недељу.Крај прве фазе Суперлиге планиран је за 25. мај, а већ два дана касније почеће доигравање.

Како тренутно стоје ствари, Србија ће у АБА лиги 2016/17. имати три представника, па ће се због тога играти и плеј-оф серија за треће место, такође до три победе.Титулу брани Црвена звезда, која је прошле сезоне победила Партизан 3:0 и прекинула владавину вечитог ривала дугу 13 година.

 

Парови првог кола

Група А

Партизан - Борац Чачак (субота, 21, ТВ Арена спорт)
Мега Лекс - Константин (недеља, 19)

Група Б
Црвена звезда - Тамиш (недеља, 19)
Металац - ФМП Железник (недеља, 19, ТВ Арена спорт)
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести