“Зопас” већ ради, “Мекафор” изградио фабрику

КИКИНДА: У току су завршени радови на изградњи нове фабричке хале француске компаније „Мекафор“ површине око 5.000 квадратних метара, а у некадашњој

 кикиндској „Ауто кући“ погон италијанске компаније „Зопас“ практично је почео да ради, па члан Градског већа Кикинде за локални економски развој и инвестиције Саша Танацков оцењује да се планирана улагања, која обезбеђују нова радна места остварују према утврђеној динамици.

Вредност инвестирања „Макафора“ у изградњу фабрике у Кикинди, за коју је за 30 милиона динара купио плац, износи око четири милиона евра, док је улагање „Зопаса“ око милион евра. Градња фабрике „Мекафор“ је почела у марту ове године, па ће она практивчно бити завршена ових дана, а затим, према речима Танацкова, предстоји технички пријем и у току је пробни рад, с обзиром да су грађевински радови завршени и извршена примопредаја.
- У наредном периоду следи трансфер машина и опреме у Кикинду, тако да се очекује скори почетак рада фабрике.

За почетак ће ту бити око 60 запослених и радиће се машинска обрада. У другој фази пројекта, који би требао да буде реализован у наредне две године, следи запошљавање још људи и биће их укупно нешто преко стотину, а почеће да ради и погон за ливење пластике – изјавио је Танацков.
Према речима Танацкова „Мекафор“ ради шири спектар послова за различите гране индустрије моторних возила, са превасходним акцентом на изради и машинској обради делова за аутомобилску индустрију.

У Кикинди је почетком јула компанија „Зопос“ примила прву групу запослених и они су прошли тронедељну обуку у фабрици ове италијанске компаније у Великом Семиклушу у Румунији. Танацков објашњава да они представљају нуклеус који даље развија производњу у погону у Кикинди.
- Сведоци смо да је за нешто више од два месеца, од како је „Зопас“ почео да ради, упослено више од 60 људи који раде у три смене са сталном динамиком увођења нових радника, што је повезано са трансфером технологије из Великог Семиклуша.

Нека очекивања, која су била на старту и како је договорено, биће померена у позитивном смислу јер су власници компаније „Зопас“ изузетно задовољни досадашњим радом у Кикинди, те ће стога, раније него што је првобитно предвиђено, пребацити комплетне машине и опрему из фабрике из Великог Семиклуша, па можемо очекивати да ће укупан очекивани број од 400 до 500 радника почети да ради у кикиндској фабрици – каже Танацков.

Танацков најављује да ускоро следи и наставак реконструкције простора у „Ауто кући“, где је фирма „Зопас“ закупац, тако да се већ почетком следеће године може очекивати нови талас запошљавања.

М. Митровић
 

Интензивна прекогранична сарадња

За нови замајац у привредном развоју Кикинде, како истиче Танацков, од великог значаја је прекогранична сарадња , јер се град налази на самој граници са Румунијом,а врло је близу и Мађарска.
- Већи акценат стављамо на прекограничну сарадњу са Румунијом, имајући у виду да се територија града директно граничи са суседном државом из Европске уније. Резултат сарадње је отварање граничног прелаза Наково-Лунга, којим су створени предуслови и за интензивнију привредну сарадњу. Развили смо изузетне односе са румунским пограничним местима, пре свега Жомбољем и Великим Семиклушем, али и са Темишваром, као највећим градом у нашем окружењу. Доказ успешној прекограничној сарадњи је и то што је,на предлог града Темишвара, који се кандидовао за европску пресоницу културе 2021. године, Кикинда  увршћена у програме њихове културне понуде и подржали смо њихову кандидатуру – додаје Танацков.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести