Камен темељац за изградњу 40 станова

Ажурирано пре 1 недеља 1 дан

Сремска Митровица: У Сремској Митровици је постављен камен-темељац за изградњу 40 станова за избеглице из БиХ и Хрватске у оквиру другог пројекта Регионалног

стамбеног пројекта Србије(РСПС), а потпредседник владе Ивица Дачић је рекао да је циљ реализације тог пројекта да у Србији више не буде оних који имају статус избеглица из 90-их година.

Сремска Митровица је прва од девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП подпројекта, а градиће се укупно 200 станова у Крушевцу, Параћину, Вршцу, Прокупљу и Бајиној Башти по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова.
Други РСП подпројекат вредан више од 13 милиона евра, а у оквиру њега планирана је додела укупно 900 станбених решења кроз четири модела - куповина сеоских кућа 250, изградња станова 200, изградња монтажних кућа 120 и додела пакета грађевинског материјала 250 из РСП фонда и 80 из констрибуције Србије.

Дачић је рекао да је примена овог програма у пуном замаху - до сада је изабрано преко 2.200 избегличких породица, док ће за преостала стамбена решења избор корисника бити завршен у марту ове године.Подељено је, казао је, преко 700 стамбених решења, а 117 јединица локалне самоуправе реализује Програм.Дачић је подсетио да је Србија 90-тих година прошлог века примила преко 600.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине и преко 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Помажући онима који су тренутно без дома, који долазе из области погођених сукобима, тероризмом и екстремизмом, рекао је Дачић и имамо још већу обавезу и не смемо да заборавимо људе у дуготрајном расељењу који су из својих домова били протерани пре више од две деценије и који још увек чекају одржива решења

Значај Програма и Сарајевског процеса превазилази државне границе и показује да се сарадњом и заједничким трудом, уколико постоји воља, могу наћи решења за  потребе избеглих. А те потребе су велике. Просечно три избегличке породице аплицирају за доступно стамбено решење, док је код доделе станова тај проценат 5:1”, рекао је Дачић. “Ови станови су намењени социјалном становању најугроженијих категорија избеглица, старих лица, једнородитељских породица и оних са болесним чланом и надам се да ће својим корисницима улити осећај сигурности и заштићености и потврдити да држава брине за њих, да нису остављени по страни и да им је обезбеђен дом”, казао је.  

В. Х.
 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари