Ред за чварке и џиновску сланину

МУЖЉА: Манифестација „Зимски дани“ пети пут заредом одржана је у суботу у Мужљи, а у оквиру ње организован је и други „Чварак фест“. Била је ово прилика да се уз машкаре испрати зима,

пробају фришки чварци, ужива у добром домаћем куваном вину и пазаре одлични производи од мангулица.

- Наша идеја је да сачувамо традицију и све оно што су наши преци радили. Ускоро ће се и законски уредити породична газдинства. Отварају се фондови, домаћи и страни, намењени развоју управо овог сегмента и сигурно је да ће се делатност на породичним газдинствима довести на ниво да се задовоље и купац и његове потребе и закон. Долази време када ће и од ове наше лоше, ритске земље, моћи да се живи, да се запосли цела породица и да породична газдинства и оно што се на њима ради постану профитаблина делатност – вели Ђула Мадарас из Удружења породичних газдинстава – кластер Фокус, које је организатор суботње манифестације.

Већ традиционална поворка мужљанских машкара, предвођена мажореткињама и музичком бандом, кренула је из центра села према стадиону Лехела, где се одржавао „Чварак фест“. Димило се прекјуче из бакрача, а за чварке од мангулице чекало се у реду. Праву атракцију, али само за разгледање представљала је џиновска сланина од мангулице коју је направио Јанош Милер. Он на свом салашу, за који има велике планове, гаји мангулице и пони коњиће.

- Први пут сам овако направио сланину и успело је. Свиња је, иначе, имала 170 килограма. Извадио сам је целу са леђа кроз отвор, усолио, надимио, али још није зрела – биће тамо за жетву, тада ћемо је и начети. Осим сланине, меснате и сапуњаре, правимо и кобасице, шваргле, беле кобасице, крвавице... – прича Милер.

Све ово, али и још много тога, могло је да се проба и пазари у Мужљи. Топили су се чварци док год је било муштерија, а кад се угасила ватра уследило је весеље до дубоко у ноћ.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести