обрадиву земљу постепено куповао. Сада обрађује око 200 хектара земље, а главна производња му је у млекари.- Почео сам са пет јуница и у једном периоду имао сам 120 грла. У међувремену сам смањио тај број и сада имам 70 говеда на својој фарми - каже Јован Раичковић. - Млекару сам отворио јер цена за коју сам продавао млеко није покривала ни основне трошкове и био сам у губитку. Стога сам 2.000 године дошао на идеју да млеко прерађујем у сир у сопственој млекари, јер је то много исплативије.
За 15 година , колико ради млекара, било је доста улагања. Тренутно се у у млекари дневно прерађује10.000 литара млека.- Млеко откупљујем од Рускоселаца и од сточара из околине. Имам тридесетак комитената са којима добро сарађујем - објашњава Раичковић -Пољопривредници су у незавидном полажају, производе млеко на коме губе, а додатна потешкоћа је та што немају коме да га продају. Велики системи имају монопол, а мали произвођачи губе. Стога им добро дође могућност да продају оно што произведу.
У рускоселској млекари новина је производња аутохтоног сира, који је специјалитет херцеговачког краја, а производи се и у Црној Гори.- Породично порекло ме је усмерило, технологију познајем, и морам признати да постоји потржања за овим сиром. Оваквој врсти сира неопходна је дужа ферментација и зрење, те добија посебан укус и мирис. Сви који га пробају поново пожеле да га имају на својој трпези.
У Млекари у Руском Селу запослено је шест радника. Тренутно се производи ситан сир и качкаваљ, а оспособљен је и погон за производњу: јогурта, павлаке, маслаца и кајмака. Недавно је подстицајним средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду купљена аутоматска машина за пуњење јогурта.
- Очекујем да ускоро почне производња јогурта и тада ћу моћи да запослим још радника - истиче Јован Раичковић. – Квалитетнији сир је постао, на неки начин луксуз, и осећају се потешкоће у пословању. Утицај на тренутно стање има и увоз јефтиног сира. Купци мојих производа су већином пекаре по Војводини. Квалитет сира је важан и само добра роба има купца. Дневно се произведе неколико стотина килограма ситног сира.
Раичковић додаје да би поново одабрао да се бави пољопривредом јер пољопривредници најлакше старе.- Пољопривредници никада не губе посао, док год га здравље служи, он је запослен и привређује те је користан и себи и друштву - закључује наш саговорник.Посвећеност овом послу Јован је пренео на све три ћерке, које су завршиле факултете и помажу у раду млекаре.
А. Ђуран
Нова откупна станица
Наш саговорник у сарадњи са партнером из Новог Сада тренутно гради ново откупно место за млеко и пољопривредне производе у Руском Селу. Осим тога биће изграђено и складиште и пољопривредна апотека. Очекује се да радови буду готови до краја године.