Прве домаће а органске јагоде стигле на брање иако је тек април: Милован се ИЗ ГРАДА ПРЕСЕЛИО НА СЕЛО, направио НЕВЕРОВАТАН ПЛАСТЕНИК (ФОТО)

Са првим данима пролећа у село Бапско Поље код Чачка стигле су и прве органске јагоде и то загваљујући ходочаснику Миловану Коловићу Геру, који је одлучио да се града пресели у село и направи пластеник.
а
Фото: фото: Дневник/РИНА

- Дуго сам живео у граду и пожелео сам да дођем на село да живим здравим животом, посветим се природи и да се бавим органском производњом здраве хране. Све то је кренуло након искустава и дугих путовања по српским светињама, почев од Свете Горе”, каже Милован за РИНУ.

Током прављења пластеника, уложио је велики труд како би све било прилагодјено органској производњи јагода.

- Највећи део је израђен од органских делова од багрема, од јасике. Покушао сам највише што сам могао да се посветим природи. Јагоде сам посадио, оне су сада почетком априла стигле на род. Између редова јагода ставио сам сламу која спречава коров да приђе самој јагоди. Део расада сам добио, део сам донео са Свете Горе, рекао је он.

Фото: фото: РИНА

Милован је истакао да ништа не користи што се тиче хемије и пестициде, јер има адекватну замену и прихрану из природе.

- Правим органска ђубрива од коприве, од маслачка, такође постоји и трава коју зову дивља копива која не жари, а веома је по изгледу слична обичној коприви. Од свега тога направим препарате и ђубрива и њима прихрањујем и заливам. Читав овај пластеник, као што сам рекао све је максимално природно, конструкције су од багрема, од старих јасика, једино сам морао због ветрова и олуја које се јављају у последње време део конструкције је од метала, закључио је Милован.

Фото: фото: РИНА

Дакле, зрење јагода које су из породице ружа резервисано је за мај и јун, међутим ове јагоде у Бапском Пољу на род су стигле, можда и најраније у Србији.

РИНА

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести