РЕЦЕПТИ ФУД БЛОГЕРА: Колач с јагодама и чоколадом Здравкa Kулинаркa

Један од најпопуларнијих фуд-блогера Стефан Божић, познатији као Здравко Кулинарко, на Инстаграму са пратиоцима дели слане и слатке рецепте без рафинисаног шећера, уља и белог брашна.
Zdravko Kulinarko
Фото: Privatna arhiva

Имао је идеју да у родној Пожеги отвори неку врсту здравог фаст-фуда, у којој би се нудиле овсене каше, енергетски барови, цеђени сокови, куглице и здраве торте, али је ипак своју специјалност за слаткише у време пандемије коронавируса поделио са пратиоцима и за само годину дана прикупио чак 100.000 следбеника. Открива нам да је трпеза у његовој кући разноврсна, али увек здрава.

„За доручак је обавезна овсена каша и увек се може наћи здрава ужина у кући. Сланише сам спремао повремено за породицу али на друштвеним мрежама их тек однедавно објављујем. Од сланих јела највише волимо да једемо пасте па их најчешће и спремам. Наравно да гледам да то буде здрава варијанта, са доста поврћа, са морским плодовима, печуркама, али и класичне пасте са сиром и млевеним месом често спремам”, открива нам популарни Здравко Кулинарко и додаје да воли да једе и кувана јела, будући да је одрастао у великој породици на чијој се трпези увек могао наћи кромпир паприкаш, пасуљ, чорбе и супе, као и сарма. „Ту навику сам усвојио и сада се и код мене на трпези мора наћи кувано јело сваки дан. Сматрам да се здрава исхрана мора базирати на куваним јелима богатим нутритивним састојцима, поврћем, квалитетном месу, здравим мастима”, закључује фуд-блогер, који је специјално за читаоце „Недељног ручка” припремио један од најпопуларнијих рецепата са свог профила.

Фото: Privatna arhiva

Колач с јагодама и чоколадом

Кора:

125 г тахинија

40 г јаворовог сирупа

50 г кокосовог шећера

1 ланено јаје (1 кашика лана у 2 кашике воде)

15 г какао праха

15 г бадемовог брашна

1/4 кашичице соде бикарбоне

прстохват соли

Фил:

200 г јагода

200 мл густог кокосовог млека

120 г тамне чоколаде са 70 одсто какао праха

200 г јагода

200 мл густог кокосовог млека

120 г тамне чоколаде са 70 одсто какао праха

Сјединити млевени лан и млаку воду и оставити са стране десетак минута. Помешати све остале састојке за кору и па додати замену за јаје и све добро промешати. Калуп димензија 13 x 20 цм обложити пек-папиром и сипати смесу тако да се равномерно распореди. За већи калуп прилагодити мере. Пећи у рерни на 180 степени 20-25 минута. Када се кора испече оставити је да се скроз охлади. Јагоде исећи на половине и поређати по охлађеној кори. Истопити тамну чоколаду у посуди над паром и додати густо кокосово млеко. Све помешати док се не добије чоколадни фил. Сипати чоколадни фил преко јагода, равномерно распоредити па ставити у фрижидер на неколико сати да се фил стегне.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести