ЛИТАР РАКИЈЕ ОД ЈАГОДЕ ПРИВЛАЧИ ЉУБИТЕЉЕ КАПЉИЦЕ: Драган из Загорице направио ракију од јагода, кошта озбиљних 50 евра

Поред џема и ликера, на једном имању у селу Загорица потекла је и ракија од овог воћа која је према речима нашег саговорника фантастичног укуса.
1
Фото: РИНА

ТОПОЛА: Прве јагоде су на нашем тржишту у почетку имале цену од око 500 динара за килограм, међутим са пристизањем све већих количина цена је полако падала. Такође, честе падавине у време бербе значајно су утицале на квалитет јагоде на отвореном, што је довело до тога да се веће количине ових плодова прераде.

Фото: РИНА

- Ове године имао сам мало већу количину јагода, а због увоза овог воћа цена је брзо почела да пада и одлучио сам да неку количину самељем за ракију. Одрадио сам припрему као за дуњу или кајсију, додао ензиме, квасац и храну за квасце. Добијена ракија је по мени изванредна, пријатне веома интензивне ароме, без негативних укуса, киселине“, открива за РИНУ Драган Јовановић.

Како се ракија од јагода ретко прави, али и изузетног је квалитета, овај домаћин из Загорице каже да и цена овог пића мора бити висока. Управо због тога се и не очекује да ће бити много заинтересованих купаца.

- За један казан кљука потребно је 120 килограма јагода плус ензими, квасац за воћне ракије и храна за квасце. Кад то претворимо у новац долази се до цифре од око 400 евра по једном казану, просечно ми је по казану излазило око осам литара ракије од 18 гради. Рачуница је проста, мене кошта 50 евра литар“, наглашава Драган.

Он додаје да је ракију могао испећи и на други начин, уз додатак око 20 килограма шећера по казану, чиме би повећао литражу добијене ракије али би смањио квалитет. Како каже, желео је да поради на квалитету а не на квантитету.

РИНА

 

ТОПОЛА: Прве јагоде су на нашем тржишту у почетку имале цену од око 500 динара за килограм, међутим са пристизањем све већих количина цена је полако падала. Такође, честе падавине у време бербе значајно су утицале на квалитет јагоде на отвореном, што је довело до тога да се веће количине ових плодова прераде. Поред џема и ликера на једном имању у селу Загорица потекла је и ракија од овог воћа која је према речима нашег саговорника фантастичног укуса.

- Ове године имао сам мало већу количину јагода, а због увоза овог воћа цена је брзо почела да пада и одлучио сам да неку количину самељем за ракију. Одрадио сам припрему као за дуњу или кајсију, додао ензиме, квасац и храну за квасце. Добијена ракија је по мени изванредна, пријатне веома интензивне ароме, без негативних укуса, киселине“, открива за РИНУ Драган Јовановић.

Како се ракија од јагода ретко прави, али и изузетног је квалитета, овај домаћин из Загорице каже да и цена овог пића мора бити висока. Управо због тога се и не очекује да ће бити много заинтересованих купаца.

- За један казан кљука потребно је 120 килограма јагода плус ензими, квасац за воћне ракије и храна за квасце. Кад то претворимо у новац долази се до цифре од око 400 евра по једном казану, просечно ми је по казану излазило око осам литара ракије од 18 гради. Рачуница је проста, мене кошта 50 евра литар“, наглашава Драган.

Он додаје да је ракију могао испећи и на други начин, уз додатак око 20 килограма шећера по казану, чиме би повећао литражу добијене ракије али би смањио квалитет. Како каже, желео је да поради на квалитету а не на квантитету.

РИНА

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести