Културни додатак

Култура / Културни додатак ХРОМОЛИТОГРАФИЈА Изазови конзервације
Уистину филмски повратак слике Влаха Буковца „Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861.“ која је насликана 1901. године поводом 40-годишњице Сабора на основу литографије изведене по фотографијама Стефана Вулпеа, подсетила је јавност и на хромолитографију са истом представом црквено-народног Сабора Срба којим је председавао патријарх Јосиф Рајачић.
Култура / Културни додатак СЛОВО РАДОМИРА УЉАРЕВИЋА НА УРУЧЕЊУ НАГРАДЕ „БРАНКО ЋОПИЋ”О златној паучини и сребрној магли
У ово глуво доба разговара се само с духовима и успоменама, а ја, ево, размишљам о златној паучини и сребрној магли твојих прича, и о страшном крају који те је задесио у логору Јасеновац. Пишем, драги мој Зијо, а нисам сигуран да и мене, једном, не чека сличан крај у овоме свијету по коме још путује куга с косом, каже Бранко Ћопић у писму Зији Диздаревићу, наводећи Лоркине ријечи: Црни су им коњи, црне потковице.
Култура / Културни додатак НА МАРГИНИ 69. СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА Индијанци, духови и остали
Поднаслов представе „Било једном у Новом Саду“ редитеља Андраша Урбана и ансамбла Новосадског позоришта – којом је отворено овогодишње Стеријино Позорје и која спада у мали број фестивалских догађаја које је публика испратила бурним овацијама – гласи „мањинска екстраваганца са пуно музике, плеса, духова и Индијанаца“.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Дисторзија истине редактора за осетљиви садржај
Довољно је само пратити вести које се последњих година све чешће појављују и на званичним светским агенцијама које претендују да испрате све оно што се дешава, сервисе које дакле користе и остали папирни и електронски медији, па да се љубитељи књижевности запитају шта се то дешава и нађу у својеврсној “контроверзи” око питања слобода и аутономије књижевности, полититичке и расне коректности, питања како време утиче на дела, па чак и питања да ли је могуће “ревидирати” литературу, тј. историју књижевности?
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Улазак у нови лик
Из Масаве, чије зграде у колонадама изгледају као да су рађене по нацртима Ђорђа де Кирика, крећу возом за Асмару.
Култура / Културни додатак ИНТЕРВЈУ: ВОЈИСЛАВ МИЛУТИН, КЊИЖЕВНИК За вернике речи
Новосадски песник и приповедач Војислав Милутин након седам година привидне тишине, колико је протекло од књиге „Службена белешка”, огласио се у издавачкој кући Фондација група Север лирским романом „Брат” у који се, како о њему вели академик Миливој Ненин, „тешко улази, а из којег се још теже излази”.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Оја Бајдар: „Писма турских мачака“
Преводилац: Ана Лојаница и Весна Газдић, Издавач: Агора 2023.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Јуриј Бујда
Јуриј Бујда (1954) је савремени руски аутор, приповедач и романсијер, награђиван у својој домовини, и превођен на више језика. Бујдина „Модра крв“ добила је у Русији награду читалаца. 
Култура / Културни додатак ДЕВЕТА УМЕТНОСТ: ВЛАД И ЖЕНСКА СНАГА: „ДРАКУЛА - РЕД ЗМАЈА”, Mарко Kонаво и Kорадо Рои
Агилна „Чаробна књига“ наставља да својим издањима оправдала своје име. У већ етаблираној и престижној  библиотеци „Стари континент“ управо је објављен албум „Дракула“, који потписују сценариста Марк Конав и цртач Корадо Рои.
Култура / Културни додатак ПИСАЦ И СЕДМА СИЛА Интервју као драма
За разлику од многих угледних и плодних писаца са занимљивом биографијом, Иво Андрић је избегавао да у директном исказу говори о себи и свом животу, чак и о делу.
Култура / Културни додатак ИЗАШЛО ЈЕ 15. КОЛО АНТОЛОГИЈСКЕ ЕДИЦИЈЕ ИЗДАВАЧКОГ ПРЕДУЗЕЋА МАТИЦЕ СРПСКЕ Десет векова у 150 књига
На почетку, с опрезом, у општим лутањима, с опоменама да је реч о превеликом и закаснелом подухвату, без подршке одакле је морала да дође, покренули смо 2010. године едицију с намером да у једном низу назначимо целину књижевности на српском језику. Нисмо хтели да то буде канонска антологија, али јесмо хтели да из сваког периода српске књижевности, од дванаестог до садашњег века, одаберемо и објавимо оно што је на најбољи начин обележило своје време, да се тако види вековни континуитет српске књижевне речи, од усмене и житијске литературе до савремених писаца, у свим жанровима, на свим облицима српског језика, али по данашњем правопису. Залет је био дуг а циљ далек и невидљив.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Од језивих бајки до (Кингових) дечака - бициклиста
Чудне ствари! Посматраш, на пример, сцене са снимања неког већ филма-серије о истеривању демона, опседнута девојчица пени и вришти везана конопцима који се, у коначној верзији, неће видети па све делује аутентично и застрашујуће, а прочитаћеш пре почетка филма да није препоручљиво за децу испод толико и толико година: јесте, деца су тиме колико-толико заштићена, али ко штити дете које глуми у таквом филму!?
Култура / Културни додатак КЊИЖЕВНА КРИТИКА Археологија сећања „Маглена авлија: бајка о путовању у она места”, Анђелка Анушића
(Прометеј, Градска библиотека Новог Сада, 2023)
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Путовање по сликама
Када је јапанска Квантуншка армија кренула 1931. године у свој поход по Кини, па заузела Манџурију, цео свет се дигао на ноге. Па се смирио.
Култура / Културни додатак УГЉЕША ШАЈТИНАЦ, КЊИЖЕВНИК Котао који стално ври
Успешна премијера на луткарској сцени зрењанинског Народног позоришта „Тодор Јовановић” комада “Михајло Пупин Идворски”, чији је аутор Угљеша Шајтинац, била је повод за разговор с овим писцем о поетици Баната и другим његовим књижевним преокупацијама.
Култура / Културни додатак ПРВИ ПРИМЕР ЖЕНСКОГ ПИСМА У СРПСКОЈ ДРАМСКОЈ ЛИТЕРАТУРИ Сирота Албина из Пеште у нашој цивилизацији
Албина Подградска (1858-1880), ћерка знаменитог словачког књижевника Јосифа Подградског, ауторка је драме Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878, најстарије сачуване српске драме из женског пера.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Лавкрафт/Баранже: У планинама лудила
„У планинама лудила“ је још једно луксузно издање Лавкрафтове новеле  (уз „Зов Ктулуа“ и „Данички ужас“) које је раскошно илустровао Франсоа Баранже.
Култура / Културни додатак ВИШЕ ОД ИСТОРИЈЕ О узајамним везама
Недавно је Одељење за књижевност и језик Матице српске објавила трећи том зборника „Из историје српско-мађарских културних веза“ са врло богатим садржајем из којег на првом месту треба издвојити студију недавно преминулог будимпештанског професора славистике и књижевника Петра Милошевића о животу и стваралаштву културолога Стојана Вујичића (1933-2002).
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Борхес, ја и идеална библиотека
Идеална библиотека није антологија, која би требало да претендује да буде “бест оф”, избор најбољих књига у већ нечему (антологија савремене поезије од - до, најбоље приче 21. века, како ми то изаберемо, или већ некаква селекција најбољих песама о мачкама, људима и сличним чудноватим створењима), него би могла да буде збир оних дела што су идеалном читаоцу обележелила живот, али и сан, она дела која су му, доносећи естетско и спознајно задовољство, утицала на живот.
Култура / Културни додатак ДНЕВНИКОВ ЕСЕЈ О сну и стварању
Ко би да открије истину, нека не гледа равно у сунце.
EUR/RSD 117.0802
Најновије вести