„Прометеј” као лабораторија античког театра

Национална установа Турски театар из Скопља гостоваће 2. новембра у Новосадском позоришту /Ујвидеки синхазу с Есхиловим “Прометејем”, у режији Дејана Пројковског.

Ова представа се, по речима редитеља Пројковског, бави реконструкцијом и деконструкцијом Прометејевог света, али и свих унутрашњих тема и дилема, тако да је изграђен сопствени, измишљени антички тип позоришта, који полази од основних принципа античке драме.

Носећи главну тему Прометеја, који поклања ватру људима, ова представа се креће по својој специфичној стази. Ватра у овој представи често, како истиче редитељ Пројковски, постаје и ватра којом, “усред бела дана, ликови траже људско у себи, траже сами себе, траже човека. Та ватра у ствари постаје једна врста њихове савести, њихове очи, поглед, њихово срце и тело…”

- Мислим да се ова представа могла родити само у Турском позоришту, тамо где је једна група људи дисала и сањала позориште. “Прометеј” је представа око које сам сакупио екипу глумаца и сарадника и са којом смо желели заједно да експериментишемо и да се отиснемо у непознато. Реч је о доста радикалној, експерименталној форми коју смо изградили на пробама и која је свима нама доносила велико узбуђење - напомиње редитељ Пројковски. - Наш Прометеј је лабораторија античког театра. У тој лабораторији, видећете шокантну глумачку игру која често до крајњих граница тестира глумачку и људску издржљивост и показује посвећеност позоришту.

Прометеј је Селпин Керим, а у осталим улогама су: Yенап Самет, Сузан Акбелге, Неат Али, Осман Али, Аксел Мехмет, Марија Димитрова, Надица Петрова, Марија Петреска, Аница Бебић, Анастазиа Христовска, Никола Стефанов, Филип Трајаноски, Милош Стојковић, Антонио Китановски, Филип Миленкоски, Александар Иваноски и Денис Давитковски.

Неки од њих су студенти актерске игре у класи Дејана Проковског на Универзитету за аудиовизуелне уметности ЕСРА. Сценограф је Владо Горески - Рафик, костимограф Благој Мицевски, аутор музике је Горан Трајкоски, а кореограф Олга Панго.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести