„Синема сити”: Победник „Ничије дете” Вука Ршумовића

Поноћним, између недеље и понедељка, проглашењем победника и доделом награда завршен је овогодишњи новосадски осми “Синема сити” интернационални фестивал, одржан у Кинеској четврти

 и Лиманском парку. На фестивалу је током седам дана приказано седамдесетак филмова у шест селекција и одржано седам концерата, пред, како организатори наводе, више од 35.000 гледалаца. Жири селекције “Национална класа” за најбољи филм прогласио је “Ничије дете” редитеља Вука Ршумовића којем је припала статуета “Ибис”.

“Жири додељује награду филму који је потпун на свим филмским нивоима”, стоји поред осталог у образложењу жирија који је такође, одао признање целој екипи овога филма и ономе што су успели да постигну, од режије, преко начина на који је прича испричана, до реалистичне визуелне изведбе. Посебним признањем, овај жири је због природне, уверљиве, харизматичне и дирљиве изведбе у филму “Панама”, наградио младу глумицу Јовану Стојиљковић.

Посебним признањем похвалио је и Жељка Марковића за улогу у филму “Варвари” и Дениса Мурића за улогу у филму “Ничије Дете”. Награда за иновацију из такмичарског програма “Национална класа” додељена је редитељу Ивану Икићу, за филм “Варвари”. Први пут на фестивалу, жири младих је доделио своју награду и то филму “Варвари”,  зато што  “им је пажњу привукао филм који приказује безизлазност и пуку егзистенцију младих који сами немају снаге да мењају друштво”.

Награда магазина “Синеуропа” припала је  филму “Лиза, лисица - вила”, редитеља Кароља Уја Месароша, као “забавној и веома креативној бајци смештеној у седамдесете године у Мађарској”. У овој селекцији, посебно признање припало је документарцу “Голи”, Тихе К. Гудац. Она је, како се наводи, “истраживањем историјских чињеница и породичних сећања о Голом отоку педесетих година 20. века, успела да исприча веома личну и дирљиву, али у исто време и информативну, са становишта политике битну и универзалну причу”. Филм “Голи” је освојио и Награду публике овогодишњег фестивала.

Посебна признања из ове такмичарске селекције припала су филмовима “Ана трг”, Јелене Новаковић, “Ништа није за yабе”, Лирон Реваха и “Петља”, Милутина Петровића. Ове године,“Синема сити” је доделио и посебно признање фестивала, Награду за допринос домаћој кинематографији филму “Панама” Павла Вучковића.

В. Црњански
 

„Цвеће зла”

Жири селекције “Ап то 10.000 бакс” за најбољи филм прогласио је остварење “Цвеће зла” редитеља Саболча Толнаиа. “Снажном ауторском имагинацијом Толнаи је створио филмско дело које се својим специфичним стилом издвојило у овогодишњој селекцији. Смештајући своју причу у оквире немог филма и користећи међунатписе за слање јасних политичких порука, Толнаи је креирао визуелно богато дело у коме прљава реалност друштва које приказује постаје сјајна филмска сценографија” стоји у образложењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести