„Тони Ердман“ најбољи филм 23. Палићког фестивала

Награда "Златни торањ" за најбољи филм 23. Фестивала европског филма Палић додељена је данас

немачком остварењу “Тони Ердман” у режији Марен Аде, који “кроз хумор и свежу аутентичност, прича причу о оцу и ћерки у савременом отуђеном свету.
“Палићки торањ” за најбољу режију припао је румунском редитељу Кристијану Мунђијуу за филм “Матура” у коме, како је констатовао жири, “показује велики таленат у стварању перфектног портрета дезинтегрисаног и нефункционалног друштва кроз непогрешиво убедљиву глуму.

Жири у коме су били редитељка Јешим Устаоглу (Турска), продуцент Рина Силдос (Естонија), глумица Аисте Диржиуте (Литванија), редитељка Михаела Кезеле (Немачка) и редитељ Стефан Арсенијевић (Србија), доделио је два Специјална признања - српском филму “Дневник машиновође” Милоша Радовића и пољско-шведском остварењу “Љубав је горка” у режији Томша Василевског.

“Дневник машиновође” је, према оцени жирија “изненађујућа црна комедија са урнебесним глумачким ансамблом и јединственом визуелном интенцијом која публику не оставља равнодушном”.
Председница жирија Јешим Устаоглу је ,образлажући одлуку жирија на конференцији за новинаре, рекла да Василевски у филму “Љубав је горка”, “користећи фрагменте из живота четири жене, са јаким и упечатљивим визуелним стилом, гради снажну причу о усамљености и чежњи”.
Најбољи филм у селекцији “Паралеле и судари”, према одлуци жирија критике, је мађарско остварење “Стаза од љиљана” Бенедека Флигауф, а Специјално признање је додељено словачком филму “Ева нова” у режији Марка Шкопа.

Жири критике у саставу: Марина Рихтер (Аустрија), Мариа Улфсак (Естонија) и Колета де Кастро (Француска), оценио је да је “Стаза од љиљана” пажљиво режирано дело које има мноштво различитих слојева.
“Гледаоци бивају ухваћени у нарочито интимну породичну причу о односу између сина и мајке, а неконвенционална камера води нас од сећања, која прогањају, до јасне свакодневнице, успевајући да зигради сложену причу која осцилује између свести и подсвести”, истакла је Рихтер.
“Ева нова” је, према њеним речима, “диван, емотиван филм који говори о одлукама, везама и кривици као и о њиховом појављивању у облику животних прекретница”.

Жири новоустановљеног програма “Очи у очи”, који су чинили млади филмофили Лара Мајкић, Сара Симовић, Павле Менало, Саша Папић и Виктор Пастерко, међу пет дугоемтражних филмова намењених младој публици, одабрао је бугарско-грчки “Лекција” у режији Кристине Грозеве и Патра Валчанова, сматрајући да завређује да га погледају њихови вршњаци и много тога науче.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести