Феми Ософисан добитник награде “Талија” за 2016.

Међународно удружење позоришних критичара објавило је вест да је награда “Талија” за 2016. годину додељена Фемију Ософисану из Нигерије, драмском писцу, редитељу, глумцу, критичару, песнику, прозаисти,

уреднику и колумнисти. Награда “Талија” се додељује како како би се нагласила вредност рада оних који су помогли да се извођачке уметности широм света боље разумеју, виде и уважавају. Феми Ософисан ће награду добити у Београду, где је на јесен заказан конгрес Међународног удружења позоришних критичара.

У Арфици је ових дана такође објављена вест да ће прославу 70. рођендана у јуну, Ософисан увеличати освојеним признањем на међународној сцени. То ће бити прво такво признање за једног Африканца и човека црне боје коже. По томе, Ософисана настављају да пореде са Волеом Сојинком, сународником који је 1986. године добио Нобелову награду за књижевност.

“Талија” је награда установљена пре десет година и додељује се бијенално. Досадашњи добитници били су: Ерик Бентли, Жан-Пјер Саразак, Ричард Шекнер, Капила Ватсјајан и Еугенио Барба.- Ософисан је за многе Африканце променио начин на који посматрају своје позориште и културу - рекао је овом приликом Дон Рубин, бивши председник канадског одељења Међународног удружења позоришних критичара. - Он је променио и начин на који многи у другим деловима света доживљавају Африку и њен театар.

Интернационално најпознатији по комадима “Онце упон Фоур Робберс” (1991) и “Манy Цолоурс Маке тхе Тхундер Кинг” (1997), Ософисан је написао још читавих неколико десетина драма, на стотине критичких есеја, четири романа и пет збирки поезије. Све што пише пише са осећајем социјалне правде, критикујући повлашћене у корист нижих слојева друштва.

Софисан је у Африци познат и као педагог, а основао је и Центар за позоришне студије и алтернативне изражајне жанрове. Потпредседник је афричког ПЕН-а.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести