Љубици Арсић „Стеван Сремац“

Награда „Стеван Сремац“ за најбољу прозну књигу у 2015. години припала је Љубици Арсић за роман „Рајска врата“ у издању “Лагуне” из Београда.

Роман „Рајска врата“ потврђује чињеницу да је Љубица Арсић један од наших најагилнијих и квалитетнијих прозних писаца. По оцени жирија, у коме су били Васа Павковић, председник, Александар Гаталица и Снежана Милосављевић Милић, смештајући збивања свог најновијег романа у Фиренцу и Београд, Љубица Арсић је живо и убедљиво приказала две културе и два цивилизацијска обрасца. Бавећи се веома ризичним жанром љубавног романа, она је снагом ерудиције и талента учинила оно што се сматра тешко достижним, помирила је укус најстрожије критике и доста широке публике. Вечита тема љубави у „Рајским вратима“ је приказана у изразито савременом контексту.

Жири је ове године разматрао преко сто приспелих романа и збирки прича, а у ужи избор за награду ушле су књиге: Лауре Барне „Црвени пресек“, СветиславаБасаре „Анђео атентата“, Драгана Лакићевића „Слатка је музика“ и Дејана Тиага Станковића „Есторил“.

Награду „Стеван Сремац“ додељује град Ниш, састоји се од плакете и новчаног износа, а биће уручена током трајања манифестације „Дани Стевана Сремца“ која се одржава у Нишу у новембру. 

Н. П.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести