Захвалница Спомен-збирке „Дневнику”

Ажурирано пре 4 недеље 4 дана

Спомен збирка Павла Бељанског, на пригодној свечаности, је обележила крај успешне године када је у питању изложбена делатност. Током године ову јединствену збирку антологијских

 дела српске модерне уметности прве половине 20. века, дар чувеног колекционара и дипломате чије име носи, обишло је 20.000 посетилаца. Они су били у прилици да присуствују низу програма којима је обележено 55 година од отварања Спомен збирке и 45 година Меморијала уметника. Спомен збирка је добила и две награде Арт магазина за музеј године и Националног комитета ИЦОМ- а за размену изложби са Хрватском, гостовање колекције Павла Бељанског “Бисери модерне” у Загребу и поставке Модерне галерије из Загреба “Мирослав Краљевић и следбеници” у Новом Саду.

Следећа година у Спомен-збирци биће у знаку сликара Петра Лубарде (1907–1974) поводом 110 године од рођења уметника. У сарадњи са Кућом легата из Београда биће приређена изложба његових дела, а за октобар је планиран регионални научни скуп који ће пружити свеобухватније сагледавање живота и дела овог уметника који је дао посебан печат националној историји уметности 20. века. У колекцији Бељанског налази се девет Лубардиних ремек дела из периода између 1928. и 1940. која припадају његовом сликарству драмског реализма и најављују даљи уметиков развој.

Свечаност била је прилика и за уручивање захвалница свим институцијама и појединцима коју су током године помогли Спомен збирци у остваривању програма. Међу добитница захвалнице је и Културна рубрика нашег листа.

Н. П.

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари