Чадеж: Неопходна боља комуникација привреде и науке

- У Србији је неопходна боља комуникација науке и привреде како би привреда боље искористила научни потенцијал, а научно-истразивачки рад изашао из оквира уске академске заједнице,

изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Он је, након потписивања Протокола о дугорочној, стручној, научној и пословној сарадњи између Привредне коморе Србије и Универзитета у Београду, рекао да академска заједница треба да се усмерава ка тражењу конкретних решења за привредне проблеме.

"Научно-истраживачке институције на тржишту остварују тек око четвртину укупних средстава што је знатно испод просека ЕУ који је око 63 одсто", рекао је Чадеж.

Чадеж је додао и да на неформалном нивоу компаније већ спроводе програме пракси, али да ће се број компанија које едукују студенте повећати ако се створе формални услови и регулаторни оквир.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбашаревић рекао је да је мисија Универзитета у Београду образовање, истраживање и преношење знања из академске средине ка неакадемским срединама, привреди и друштву у целини.

Он је истакао да везе између науке и привреде треба да буду чвршће, како би резултати научно-истраживачког рада били боље искоришћени, а студенти били обучени да се одмах укључе у рад компанија.

У овом циљу основани су пословно-технички инкубатори и Центар за трансфер технологије, који помажу трансфер знања и технологија ка привреди са идејом бољег привредног искоришћавања резултата научно-истарживачког рада што треба да допринесе стварању услова за бољи економски развој и већу конкурентност наших компанија.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести