Због неоправданих часова 45 пријава против родитеља, казне до 100.000 динара

НОВИ САД: Од почетка примене Закона о основама система образовања и васпитања, који је обавезао школе да покрећу прекршајне поступке против родитеља због неоправданих изостанака деце, до сада је покренуто преко 45 пријава Прекршајном суду у Новом Саду.
djaci skola
Фото: Dnevnik (arhiva)

Прописане новчане казне могу достићи цифру до 100.000 динара.

Недолазак у школу, или бежање са појединих часова, ђаци покушавају да правдају разним изговорима, мада има и оних ученика чији су родитељи, без обзира на разлог, спремни да их оправдају у школи. Према правилнику, родитељ може да оправда само три дана одсуства, а за дужи изостанак мора да има званично лекарско оправдање.

Недељко Ђорђић, директор ОШ "Ђорђе Натошевић " каже:

"Одељенске старешине код нас у школи имају обавезу да већ после 8 неоправданих изостанака упозоравају родитеље, позивају их на разговор, и указују им на то да могу да сносе одговарајуће, одређене последице које су предвиђене правилником, деца, и да имају смањену оцену из владања."

Према законским одредбама, родитељи су дужни да у року од 48 сати јаве наставнику због чега дете не долази у школу, а у року од осам дана да донесу и званично оправдање за изостајање детета са наставе. Ако то не учине, школа обавештава надлежну службу, која подноси захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља, односно, старатеља.

Мр Каменко Козарски, председник Прекршајног суда у Новом Саду истиче:

"Казна никад није лек, увек би требала да буде нека превенција, али кад код нас дођу ми морамо изрећи казну. Морамо, ту где постоје оправдани да се се кажњава, зато и постоји опомена а друго је казна. Али мислим да је најважније да се на терену значи у том првом ешалону ради на побољшању односа школе са родитељима или са децом."

Прописана казна за овај прекршај је од 5.000 до 100.000 динара. Ако се казна не плати у року од 15 дана, новчана казна се може заменити друштвено корисним радом, казном затвора за родитеље, или блокадом рачуна до измирења.

(РТВ)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести