„Традиција не почиње од Пајтића”

Чланови Омладине СНС-а су на плочнику испред зграде Покрајинске владе нацртали традиционалну заставу Војводине, изражавајући тиме протест због тога што Покрајинска скупштина није

 прошле недеље донела одлуку о употреби војвођанских симбола. На том својеврсном политичком перформансу, под називом „Традиција не почиње од Пајтића”, неколико десетина младих је дошетало од седишта новосадског одбора СНС-а до зграде Покрајинске владе носећи заставе Републике Србије и своју партијску, а потом су развили велики транспарент „Војводина је Србија”.

Пошто су на плочнику исцртали велику традиционалну српску тробојку из 1848. године, председник Омладине Градског одбора СНС-а Бојан Марјановић изјавио је новинарима да су тим чином желели да подсете председника Покрајинске владе Бојана Пајтића на то „да аутономија Војводине није настала зато да би он имао своју администрацију, већ да би се Срби на овим просторима ујединили”. Марјановић је рекао да су, неусвајањем одлуке о употреби симбола Војводине, „Пајтић и Демократска странка грубо прекршили Статут АП Војводине, за који су и сами гласали, а у којем пише да Војводина има своје традиционалне симболе, заставу и грб”.

– Носиоци покрајинске власти први су који би требало да штите Статут АП Војводине а не да га крше – нагласио је он, и додао да се тим непоштовањем одредаба тог акта показало да покрајинска власт не само да нема легитимитет већ ни легалитет. – Бојан Пајтић је тиме лупио шамар историји српског питања у Војводини. 

Марјановић је напоменуо да су симболи, чију употребу Покрајинска скупштина није усвојила, „симболи коришћени 1848. године, када су Срби у Хабзбуршкој монархији прогласили своју аутономију, борећи се за своја права”.

Е. М.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести