За „Жежеља” још решења нема

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да се до 27. априла мора наћи решење за пренос обезбеђеног новца на рачун

извођача радова на Жежељевом мосту у Новом Саду – компаније „Азви”, која је најавила да ће, уколико се то не деси, тада потпуно обуставити радове.

Зорана Михајловић је рекла да постоје три могућности за решење тог проблема и да Министарство инсистира на томе да АП Војводина уради ребаланс буџета и да „оно што није ставила на пригодну апропријацију, стави на пригодну апропријацију”.

– Друга могућност је да се не ради ништа и да 27. априла престану радови на Жежељевом мосту, што Министарство никако не жели, и трећа могућност је да АП Војводина, будући да је променила називе институција, новац уплати Граду Новом Саду, па да Град то пребаци Железницама Србије – каже Зорана Михајловић. – Постоји могућност да се проблем реши, али ми не можемо урадити нешто уместо њих.

Она је навела да Министарство жели да помогне и да буде подршка, истичући да је 27. април врло важан датум о којем морају да размишљају и Покрајина и Град. Зорана Михајловић је подсетила на то да Министарство није финансијер лота 2, већ су то Покрајина Војводина и Град Нови Сад.

Извођач радова на Жежељевом мосту преко Дунава у Новом Саду је шпанско-италијански конзорцијум „Азви – Тадеи – Хорта Кослада” (Азви).

Посао је стопиран зато што је „Азви” тражио додатни новац због већих трошкова вађења остатака старе срушене конструкције бетонског моста.

Уговорена вредност радова на почетку изградње моста била је 45,3 милиона евра, што с 26,2 милиона финансира Делегација ЕУ, а с 19,1 милион Војводина и Нови Сад.

Након изјаве потпредседнице Владе Србије огласила се и Покрајинска влада саопштењем у којем Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре позивају да што пре достави нови нацрт уговора о начину преноса новца за финансирање градње новог Жежељевог моста.

„Покрајинска влада је спремна да преузме обавезу финансираа даље изградње ’Жежељевог моста преко реке Дунав у Новом Саду и да обезбеди недостајућа средства, и сагласна је с предлогом Министарства да се финансирање убудуће обавља преносом средстава АПВ преко Града Новог Сада. Ради реализације даљег финансирања тог пројекта, Покрајинска влада очекује и апелује на Министарство да што пре достави нови нацрт уговора о начину преноса средстава за финансирање пројекта ’Изградња Жежељевог моста преко реке Дунав у Новом Саду’ да би се радови наставили и да би Нови Сад добио нови Жежељев мост, саопштено је, између осталог, из Бановине.

А. Савановић

 

Тешко изводиво

Представници Новог Сада недавно су се огласили изјавом да је мала могућност да се градски буџет користи као трансферни да би Покрајина плаћала радове на мосту јер у буyету није планирана таква ставка. То значи да би као предуслов морао да се усвоји нови буyет, у који би била унета ставка за трансферна средства из Покрајине, а то подразумева да се о томе изјасне и одборници Скупштине града, а до 27. априла то је врло тешко изводиво.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести