Феноменалан резултат, а сада – опрез!

Ко је то могао макар и да наслути? Један српски тим одржао је праву фудбалску лекцију члану италијанске Серије А, показујући да у овој земљи постоји квалитет за европску сцену, али да се негде дубоко притајио.

 Само повремено се прикаже, озари све нас, али не умемо да га задржимо, да траје и врати из сиве зоне овдашњи посрнули фудбал.
Елем, Војводина је, на стадиону Олимпико у Торину, до ногу потукла великог фаворита, екипу Сампдорије, у првом сусрету 3. кола кавлификација за Лигу Европе. Четири лопте у мрежи голмана Вивијанија довољна су да осликају све оно што се у северној Италији дешавало у четвртак увече. Новосађани су били храбри, бескомпромисни и расположени, онемогућивши Валтера Зенгу и његове ученике да покажи било шта. На терену је, практично, постојала само једна екипа, предвођена с неколицином сјајних појединаца попут Огњена Ожеговића, Александра Станисављевића, Игора Ђурића и команданта параде – Мирка Иванића.

- Пред почетак утакмице био сам у свлачионици наше екипе – рекао је на аеродрому у Торину председник ФК Војводина Зоран Шћепановић. – Рекао сам момцима да ништа од њих не захтевамо, осим да уђу храбро у утакмицуи и покажу шта знају. Да се боре и да се такмиче. У том случају, подвукао сам, нико и ни због чега не би имао право да им било шта замери. Видели сте шта и колико могу, зато сам изузетно срећан и поносан на све њих, као и на чланове стручног штаба.

Новосађани су показали нетипичан дијапазон мајсторија, проткан колективном игром, високим пресингом, сјајном тактичком поставком, дисциплином и одговорношћу. Анђело Паломбо и његови саиграчи, просто су нестали у догађањима на терену, а Воша је, како је време одмицало, била све сугестивнија, јача, моћнија...

- У свакој утакмици, поново подсећам, играмо са жељом да постигнемо гол више од ривала – истакао је шеф стручног штаба црвено-белих Златомир Загорчић. - Било је тако и у дуелу са Сампдоријом, биће исто док сам на клупи Војводине. Тешко ми је да причам, пуно је емоција... Синоћ су момци одиграли фантастичну утакмицу и ја им честитам, поносан сам на све нас, али биће и дана када нећемо блистати као против екипе из Ђенове. Међутим, битна је идеја с којом играмо. Лепо је после овакве победе, али дао сам играчима пар минута да је прославе, јер нас већ у недељу очекује дуел с Јавором у Суперлиги Србије и већ смо се окренули тој утакмици. Наравно, ту је и реванш утакмица са Сампдоријом, други део ове приче и мораћемо да будемо сконцентрисани.

Двоструки стрелац Огњен Ожеговић постигао је прелепе голове, којима је ставио тачку на причу у Торину.
- После овакве победе, осећај је неописив – рекао је нападач Војводине. – Напорно смо радили да стигнемо до овде и многи нас нису схватали озбиљно. Наши навијачи јесу, превалили су велики пут да стигну у Торино и хвала им на подршци и вери у нас. Идемо даље...

Неуморни везни фудбалер Данило Секулић оставио је срце на терену и дао велики допринос, баш као и сви његови саиграчи, сјајној победи:
- Пресрећан сам, нема шта – додао је Секулић. – Остварили смо баш велику победу, али немамо пуно времена за славље. Већ у недељу нас чека утакмица с Јавором, а онда следи припрема реванша с Италијанима. Морамо да останемо фокусирани и да потврдимо одличну игру из Торина.

Јуче су Новосађани имали слободно преподне, одморили су се колико су то уопште могли, а већ од 19 часова имали су тренинг и припрему за дуел с Ивањичанима. Показали су црвено-бели да имају потенцијал за врхунске, европске партије и било би јако лепо да у истом стилу наставе већ у сусрету с Јавором, а посебно у реваншу са Сампдоријом. Имају сјајан резултат са Олимпика, али тај тријумф ваља потврдити и на „Карађорђу“ и зато је од велике важности да сачувају мир, дозу опреза и бистре главе. Ако у томе успеју, сигурни смо, врата плеј-офа за пласман у групну фазу Лиге Европе широм су им отворена.

Александар Предојевић
 

Иванић:Уживали смо

Мирко Иванић био је централна фигура дуела с Италијанима. Кретао се лако по терену, делио лопте саиграчима, а био је стрелац и првог гола за Новосађане у 4. минуту.
- Постигли смо тај гол на време и видели да можемо да играмо с ривалом. Опустили смо се и уживали на терену, а мислим да смо много више желели ову победу, Сан је сваког фудбалера да добије аплаузе противничких навијача, као што сам их ја добио од симпатизера Сампдорије – рекао је Иванић.

Зенга: Ја сам крив

Тренер и председник Сампдорије били су шокирани, али и искрени после дебакла њихове екипе у четвртак увече. Камере су када се меч завршио снимиле тренера Сампе Валтера Зенгу који је константно понављао: „Ја сам крив. Не треба Ајнштајн да будете да схватите да морате да се извините после 0:4. Тренер је ту да стане испред свих”. Сампдорија је прошле сезоне била једно од највећих изненађење у Серији А са Синишом Михајловићем, кога је Зенга наследио овог лета.
- Може бити позивитно да извучемо поруке. Желимо што пре нови меч да би смо брзо заборавили. Дошао сам првог јула, неки играчи нису спремни, неки су отишли. Морамо некога купити - рекао је Зенга који није хтео да издвоји неког играча Војводине који му је привукао пажњу.
Неколико минута по завршетку утакмице на званичном сајту Сампдорије освануло је и извињење председника Масима Ферера навијачима.
- Могу само да кажем велико хвала нашим навијачима који су као и увек били дивни. Заслужили смо да изгубимо и ја им се извињавам. Много тога је било погрешно. Ово није моја Сампдорија, ово није снажан тим који градимо. Можда нам није суђено да прођемо. Али, имамо још један меч, а у фудбалу се никада не зна. Сигуран сам да је овај тим снажан - рекао је председник Ђеновљана.

Честитка градоначелника
У ФК Војводина јуче су стизале многобројне честитке после величанствене победе у Торину. Међу њима, посебно се издвојила она коју је председнику новосадског клуба упутио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
„Поштовани господине Шћепановићу, у име Града Новог Сада и у своје лично име, од срца честитам ФК Војводина, управи, играчима, стручном штабу, као и свим навијачима на изванредној победи против италијанске Сампдорије.
Искористио бих такође ову прилику да вам честитам и на свим досадашњим победама у европским такмичењима, али и пожелим пуно успеха у предстојећим мечевима“ – пише, између осталог, у честитци првог човека Новог Сада.
Током дана просто су пљуштале честитке на адресу Војводине од разних клубова, појединаца, спортских радника и љубитеља фудбала из земље и читавог региона.

Улазнице за реванш од понедељка
Улазнице за реванш утакмицу са Самдоријом, која је на програму у четвртак, 6. августа, у продаји ће се наћи већ у понедељак. Њихова цена износиће 500 динара (Запад), 300 динара (Исток) и 200 динара (Север) и моћи ће да се купе у Гигс тиксу (Париски магазин), као и на централној благајни на западној трибини, на стадиону „Карађорђе“, од 12 до 18 часова.
Због огормног интересовања које влада за овај дуел, из ФК Војводина позивају гледаоце да благовремено обезбеде карте. Уједно, за ову утакмицу важиће нове претплатне улазнице.

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести