Агенција за приватизацију изиграла договор

Директор предузећа “Дневник” АД Нови Сад Светозар Карановић упутио је допис Агенцији за приватизацију у којем тражи званично образложење зашто за ово предузеће, и његово зависно предузеће “Дневник - Пољопривредник”

 АД Нови Сад, као јединствени субјект приватизације,  није објављен јавни позив у предвиђеном року, односно закључно са 27. мајем ове године, када је извршило све обавезе у роковима предвиђеним Законом о приватизацији.

Због тога што није на време објављен јавни позив у предвиђеном року, “Дневник” АД налази се на прагу стечаја. Карановић, који одбацује могућност да прогласи стечај, сматра да акционари, запослени и јавност имају право да знају зашто је ово предузеће, чија је основни капитал чак три пута већи од дуговања, доведено на ивицу стечаја. У допису се подсећа да је Министарство привреде 25. новембра прошле године донело Одлуку о моделу и методу приватизације “Дневник” АД Нови Сад, а ово предузеће је 9.јануара ове године доставило сву потребну документацију потребну за приватизацију. Након тога, Министарство привреде је 21. априла упутило захтев акционарима “Дневник” АД за доношење Одлуке о продаји јавног капитала “Дневник” АД, који се приватизује. Закључке о продаји капитала у “Дневник” АД Нови Сад на време су донели Влада Србије, Влада Војводине и Скупштина града Новог Сада, а они имају преко 99 одсто акцијског капитала.

- Дакле, урађено је све што је тражено и било је очекивано да се до 27. маја објави јавни позив. Зашто он није објављен и због чега би сада предузеће ишло у стечај, једноставно није јасно. Тражимо одговор, али и путоказ за даљи пут, јер не желимо да идемо у стечај у тренутку када имамо решење за опстанак предузећа. Уколико би нам Агенција дозволила, могли бисмо да се договоримо са повериоцима да сачекају са наплатом дуга и да их сами исплатимо што би спречило блокирање рачуна. Много тога бисмо сами могли да урадимо, јер имамо капитал и средства, али су нам руке везане и ништа не можемо без Агенције за приватизацију. Зато и тражимо да нам се разјасни шта се заиста дешава и како да изађемо из ситуације у којој смо се нашли, а да не одемо у стечај – закључује Карановић.

Љ. Малешевић

Прети гашење
- Упозоравамо да прети гашење листа „ Пољопривредник” – специјализованог гласила за пољопривреду и село, које у континуитету излази од 2. децембра 1956. године, јер није реално да се поступак приватизације реализује до 30. јуна ове године, а запослени не могу да преузму акције с обзиром да су делимично остварили право на бесплатне акције у претходном периоду. Иста судбина прети и ревији за пољопривреднике “Добро јутро”, дечјим листовима “Невен” и “ Мали невен” – наводи Светозар Карановић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести