Американци спасавају Железару

Железара Смедерево, којој је претило гашење и губитак 5.500 радних места, биће спасена. – Договор о Железари Смедерево је веома близу – изјавио је премијер Србије Александар Вучић после разговора с председником компаније „Есмарк” Џимом Бушаром, а у међувремену је стигла и потврда из те компаније да ће се пријавити на тендер.

Александар Вучић је из Лондона рекао да је вест о Железари добра и за раднике у Смедереву, али и за целу Србију.

По његовим речима, за недељу дана биће објављен јавни позив, а за 35 до 40 дана биће расписан тендер.

– Мислим да смо имали веома, као што је „Есмарк” рекао у саопштењу, плодотворне разговоре, и мислим да радници Железаре имају разлога за задовољство – рекао је Вучић.

По његовој оцени, разговор са Yимом Бушаром је за Србију најважнији састанак, иако је у Лондону разговарао и с Тонијем Блером, Вилијамом Хејгом, Филипом Хамондом, Борисом Yонсоном. Како је прецизирао, Железара данас производи 380.000 тона челика, а производиће 2,2 милиона тона.

Крајем јануара 2012. Железару Смедерево је преузела држава пошто ју је Влада откупила за један долар, а након што се америчка компанија „Ју-Ес стил” повукла јер је пословала с губицима.

„Ју-Ес стил” је 2003. године купио смедеревску железару, тадашњи „Сартид” у стечају. Смедеревска железара имала је учешће од пет одсто у укупној производњи Србије и око 14 одсто учешћа у извозу, а запошљава око 5.500 радника.

С друге стране, Железара Смедерево банкама је дужна 260 милиона евра, а осталим добављачима 120 милиона, и те дугове Србија је морала да преузме на себе.

Председник компаније „Есмарк” Yим Бушар, који је у Лондону разговарао са српским премијером Александром Вучићем, рекао је да су имали „изузетно продуктивне и корисне разговоре”.

– Веома смо захвални премијеру и свим представницима српске владе на њиховој сарадњи, а премијера Вучића смо обавестили да је „Есмарк” намеран да се јави на тендер и да ће дати своју понуду – рекао је Бушар.

Он је саопштио и да је компанија „Есмарк” формирала менаyмент-тим који ће бити спреман уколико се њихова понуда на тендеру буде усвојена, додајући да тај тим има велико искуство на пословима по Европи и да је претходно, између осталог, радио на ревитализацији компаније „Ју-Ес стил” из Кошица.

Америчка компанија „Есмарк”, која је потврдила да ће се пријавити на тендер за Железару Смедерево, има дугу традицију у производњи челика.

Реч је о приватној породичној компанији, једном од водећих прерађивача и дистрибутера равно ваљаног челика и трећем произвођачу челичних плоча у САД. Њен оснивач, извршни директор и председник је Yејмс Бушар, који је такође наследник и контролни акционар „Бушар групе”, основане 1995. године и у којој и даље поседује 100-процентно власништво заједно са супругом Каролином. Током низа година „Есмарк” је диверзификовао своја интересовања и пословање, фокусирајући се на неколико кључних индустријских грана, попут производње челика, истраживања и експлоатацију нафте и гаса, у авио-услугама, некретнинама, технологији и спортском менаyменту, пише на интернет страници те компаније.

Д. Урошевић

 

Синдикати: Вест која охрабрује

Да изјава премијера Александра Вучића о томе да је договор о „Железари Смедерево” веома близу представља додатно охрабрење, сматрају и представници Самосталног синдиката и Независног синдиката металаца у Железари Смедерево.

– Вест коју смо чули је нешто што нас, раднике Железаре и комплетну металску индустрију, још додатно охрабрује, и у томе име само могу да кажем да ми у Железари и у Самосталном синдикату дајемо пуну подршку премијеру да трајно реши статус Железаре – рекао је председник Самосталног синдиката у Железари Смедерево Синиша Прелић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести